Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) semnalează problemele de implementare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, care pun în pericol accesul la miliarde de euro esențiale pentru dezvoltarea țării în următoarea perioadă.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în răspunsul adresat FPCAS, România întâmpină dificultăți semnificative în obținerea aprobării celei de-a treia cereri de plată în cadrul PNRR, în valoare totală de 2.669.705.062 de euro.
Termenul de evaluare prevăzut în regulament a expirat la 15 februarie, fără a obține un rezultat favorabil.
România riscă să piardă miliardele din PNRR
Solicitând clarificări suplimentare, Comisia Europeană a adresat două scrisori României, exprimând suspiciuni cu privire la îndeplinirea adecvată a etapelor necesare pentru deblocarea plăților.
Întrebările se concentrează în principal pe domeniile energiei, reformei fiscale și a sistemului de pensii. Precum și pe aspectele legate de bună guvernanță, fiind în responsabilitatea Ministerului Energiei, Ministerului Finanțelor și Secretariatului General al Guvernului.
FACIAS a constatat că există întârzieri semnificative în ceea ce privește implementarea jaloanelor pentru a patra cerere de plată. Din cele 46 de jaloane și ținte stabilite pentru implementare încă din prima parte a anului 2023, 20 nu au fost îndeplinite până în prezent.
Pentru a putea depune cea de-a patra cerere de plată pentru PNRR, România trebuie mai întâi să obțină aprobarea pentru cererea de plată nr. 3.
FACIAS cere ca autoritățile române să ia atitudine
„PNRR reprezintă coloana vertebrală a eforturilor de dezvoltare e României pentru perioada următoare, pentru că vorbim de miliarde de euro bani europeni, însă întârzierile în implementarea sa amenință să anuleze beneficiile așteptate”, potrivit FACIAS.
Fundația îndeamnă autoritățile române să-și asume responsabilitatea și să întreprindă acțiunile necesare pentru a accelera implementarea PNRR. Totul pentru a preveni astfel riscul de a pierde miliardele de euro alocate de Uniunea Europeană.
Până acum, România a beneficiat de aproximativ nouă miliarde de euro dintr-un total de 28,5 miliarde de euro de granturi și împrumuturi disponibile până în 2026 în cadrul Facilității de Redresare și Reziliență a UE.