Lei mai atractivi

Costul efectiv al împrumuturilor în lei a scăzut uşor în aprilie.

Împrumuturile în lei au fost puţin mai ieftine în aprilie decât cu o lună înainte, potrivit datelor raportate de băncile comerciale la Banca Naţională a României (BNR). În acelaşi timp, costul efectiv al creditelor în euro a crescut uşor.

Ieftinirea împrumuturilor în lei nu ţine cont de majorările succesive ale dobânzii de politică monetară efectuate de BNR, dar această mişcare a băncilor poate fi pusă pe seama unor lichidităţi mai mari în lei. În acelaşi timp, scumpirea împrumuturilor în euro poate fi justificată prin creşterea costului pe care îl suportă băncile la resursele atrase din afara ţării pentru a da credite în valută pe piaţa autohtonă.   Aprilie este prima lună din acest an în care creditele în lei se ieftinesc, iar cele în euro devin mai scumpe.   Pe de altă parte, dobânzile la depozitele noi în lei au avut un avans mai mare în aprilie decât în lunile anterioare, băncile încercând să-şi mărească lichidităţile, dar şi să protejeze sumele de rata inflaţiei. Mişcările băncilor

Dobânda anuală efectivă medie a împrumuturilor de consum în lei a scăzut în medie cu 0,10 puncte procentuale, ajungând la 17,60% pe an, iar la creditele pentru locuinţe a scăzut în medie cu 0,21 puncte procentuale, coborând sub 11% pe an. Creditele ipotecare în lei au o pondere foarte mică în valoarea creditelor noi contractate de populaţie.   La creditele în euro, mişcarea a fost inversă. Costul efectiv al creditelor de consum a crescut în medie cu 0,26 puncte, până la 11,05%. În acelaşi timp, dobânda anuală efectivă medie la ipotecarele în euro s-a majorat cu 0,15 puncte ajungând la o medie de 8,36% pe an.

Influenţa nu este foarte mare în buzunarul unui client, dar scumpirile din aprilie ar putea semnala începutul unei tendinţe.

Rata medie la un împrumut ipotecar de 100.000 de euro care urmează să fie rambursat în 30 de ani a crescut cu 10 euro în aprilie faţă de luna martie. În martie, rata medie la un astfel de credit a fost de 728 de euro, iar în aprilie a ajuns la aproape 738 de euro din cauza majorării DAE. Băncile raportează la banca centrală DAE medie pentru împrumuturile noi acordate. Costul mediu la creditele noi este mai mic şi deoarece instituţiile finanţatoare practică dobânzi nominale „pitici“ la împrumuturile din oferta curentă cu scopul de a atrage cât mai mulţi clienţi.   Depozitele în lei: dobândă de 9,37% pe an

Dobânda medie la depozitele noi în lei a sărit de la 8,17% pe an în martie la 9,37% pe an în aprilie. Economiile depuse la bănci în lei sunt remunerate mai bine de la o lună la alta. Cel mai mare salt l-au înregistrat randamentele la depozitele constituite pe termene între o lună şi trei luni. Astfel, dobânzile la acestea au ajuns la o medie de 9,72% pe an. Mai sus se situează dobânzile la economiile depuse pe perioade între trei luni şi şase luni - 10% pe an.

Faţă de prima lună a anului creşterea dobânzilor este chiar spectaculoasă: de la 7% pe an la 9,37% pe an.