În perioadele stresante, este indicat consumul de alimente bogate în vitamine şi în minerale.
Pregătirea eficientă pentru examenele de admitere presupune şi o alimentaţie corectă. Me dicii recomandă alimente care stimulează activitatea creierului, lichide multe şi renunţarea totală la alcool.
Carne puţină, legume multe
Medicul nutriţionist Corina Zugravu spune că, în periodele de efort intelectual, organismul are nevoie de vitamine şi minerale, ceea ce înseamnă mese bogate în legume şi fructe. Salatele de varză, spre exemplu, sunt indicate în perioada examenelor pentru că această legumă reduce starea de nervozitate şi stresul. Lămâia, de asemenea, este foarte eficientă pentru că sporeşte procesul de memorare. Un pahar de suc de lămâie cu miere de albine este indicat în fiecare zi, în perioada de învăţare. Dat fiind faptul că efortul fizic este minim, alimentele bogate în calorii nu sunt recomandate.
"Consumul de carne trebuie redus, în special cea de porc este nocivă în această perioadă. Prăjelile sunt, de asemenea, interzise", precizează medicul. Dacă nu sunteţi însă adepţi ai regimurilor vegetariene, puteţi mânca şi carne, dar slabă, precum cea de pui sau peşte, însă neprăjită.
Porţii mici şi dese
Porţiile de mâncare nu trebuie să fie prea mari, pentru că, după un festin, organismul cere somn, iar în stările de somnolenţă randamentul intelectual scade. Medicul nutriţionist le recomandă tinerilor care învaţă să nu mănânce la intervale de timp prea mari. "Dacă organismul nu este alimentat mai multe ore, scade glicemia, iar procesul de învăţare devine anevoios".
Pe cei obişnuiţi să ronţăie alune ori chipsuri în timp ce învaţă, Corina Zugravu îi îndeamnă să le înlocuiască fie cu fructe, fie cu câteva înghiţituri de apă. Altfel, ei riscă să câştige, alături de materia învăţată, şi câteva kilograme în plus.
"Consumul de carne trebuie redus, în special cea de porc este nocivă în această perioadă. Prăjelile sunt, de asemenea, interzise.", CORINA ZUGRAVU, medic nutriţionist