Anumite legume, dacă sunt consumate înainte de a fi preparate, în starea lor crudă, pot fi nocive pentru majoritatea persoanelor.
O dietă echilibrată ar trebui să aibă şi un plan alimentar bine pus la punct. Ordinea în care sunt consumate alimentele este foarte importantă, deoarece unele alimente, dacă sunt consumate crude oferă organismului toate vitaminele, mineralele, enzimele şi fibrele de care are nevoie pentru a se dezvoltă.
O parte din legume nu pot fi mâncate în stare crudă pentru că au un conţinut ridicat de substanţe toxice, sau sunt greu de digerat.
Cartofii conţin două substanţe numite solanină şi chaconină, considerate a fi toxice pentru organism dacă sunt ingerate în cantităţi mari.
Legumele boabe ca fasolea roşie, soia sau mazărea nu trebuie consumate crude deoarece conţin şi ele substanţe toxice. Boabele de soia, de exemplu, când sunt consumate crude, pot declanşa probleme ale tiroidei.
Ciupercile conţin o substanţă toxică numită agaritină, care este suspectată ca fiind un agent carcinogen (duce la apariţia cancerului).
Spanacul şi rubarba conţin nişte compuşi care se numesc oxalaţi şi care interferează cu absorbţia calciului în sânge.
Pastârnacul are în compoziţie psoralen, o substanţă cu potenţial toxic, deci nu ar trebui consumat crud. Se pare că această substanţă, care este şi carcinogenă, nu este distrusă nici în procesul de prepare la foc.
Cerealele. Majoritatea cerealelor conţin antinutrienti care pot duce la apariţia unor indigestii. Este indicat să consumi cereale (grâu, ovăz, secară, orz) numai după ce le-ai înmuiat în apă, conform realitatea.net