Legea voucherelor de vacanță se modifică. Toți beneficiarii sunt vizați de schimbările propuse

Eliminarea voucherelor de vacanță afectează bugetarii cu salarii de 10.000 de lei brut. Sursa foto. EVZ

Legea ce reglementează acordarea voucherelor de vacanță pentru angajați va fi modificată printr-un proiect legislativ depus la Parlament. Modificările propuse urmează să clarifice o serie de aspecte care țin de emiterea acestor bilete de valoare. Pentru anul 2023, valoarea tichetelor de vacanță a fost stabilită, de Ministerul Finanțelor Publice, la 1.450 lei.

Un proiect legislativ depus la Parlament propune modificarea unor articole din Legea 165/2018, privind acordarea biletelor de valoare și a OUG nr. 8/2009 ce reglementează acordarea voucherele de vacanță. Actul normativ propune clarificarea unor aspecte ce țin de definiția „suportului electronic”. Astfel, în cele două acte normative va fi introdusă și noțiunea de „suport electronic virtual” (card virtual).

„Deși în cuprinsul celor două acte normative nu se prevede expres dacă prin «suport electronic» se înțelege doar suportul material sau și cel virtual, în legislația secundată se face trimitere la existența fizică a suportului electronic. Pentru aceste motive este necesar ca la nivel primar să se reglementeze că prin «suport electronic» se înțelege atât suportul electronic material (card fizic), cât și suportul electronic virtual (card virtual)”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ.

Potrivit sursei citate, cardul virtual este reglementat ca instrument de plată, prin Regulamentul BNR, 3/2018, dar această definiție nu cuprinde și biletele de valoare în categoria cărora intră și voucherele de vacanță.

„În contextul în care digitalizarea și modernizare mijloacelor de plată reprezintă un factor important de motivare a angajaților, este esențial ca inclusiv biletele de valoare să aibă alternativa emiterii și sub formă virtuală, la cererea angajatorilor. Așadar, pentru a acompania transformările societății, precum și evoluția spre digitalizare, biletele de valoare trebuie să evolueze pentru a-și păstra nivelul de performanță și atractivitate pentru generațiile tinere de angajați atașate de utilizarea noilor tehnologii, de mediul virtual, și de digitalizare”, se mai arată în expunerea de motive.

În justificare se mai arată că voucherele de vacanță ar putea fi folosite în formă virtuală, prin intermediul unor aplicații, de pe dispozitivele mobile. Angajații nu vor fi obligați să opteze pentru forma virtuală, ei având posibilitatea să folosească și alternativa pe suport de plastic.

Modificările propuse pentru Legea 165/2018

În conformitate cu justificările de mai sus, proiectul legislativ depus la Parlament își propune să modifice trei articole, două dinLegea 165/2018, iar cel de-al treilea din OUG nr. 8/2009. Astfel, la articolul 1 din Legea 165/2018 se va introduce un nou alineat, (3) cu următorul cuprins:

„În sensul prezentei legi, prin suport electronic se înțelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către deținătorul său pentru a efectua operațiuni cu biletele de valoare”.

Cea de-a doua modificare din Legea 165/2018 vizează articolul 10, alineatul (1). Aceta va acea următorul conținut:

„(1) Angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora și valaorea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, prin dispozitiv fizic sau instrument virtual, Angajatorul care optează pentru emiterea exclusiv printr-un instrument virtual, poate solicita oricând, unității emitente și emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul”.

Forma actuală a paragrafului cu pricina sună astfel:

„(1) Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanţii salariaţilor, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora, precum şi valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, pe suport hârtie şi/sau pe suport electronic”.

Modificarea adusă OUG 8/2009

Cea de-a treia modificare din OUG nr. 8/2009 are în vedere articolul 1, alineatul (2’1):

„În înțelesul prezentei ordonanțe de urgență, termenul «voucher de vacanță» va fi interpretat ca făcând referire exclusive la voucherul de vacanță pe suport electronic, fie pe dispozitiv fizic, fie ca instrument virtual. Voucherul de vacanță poate fi utilizat inclusiv pentru plata online. Angajatorul stabilește de comun acrod cu organizațiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanții salariaților, după caz, tipul de voucher de vacanță pe suport electronic, respectiv pe dispozitiv fizic sau ca instrument virtual. Anfajatorul care optează pentru emiterea exclusiv ca instrument virtual, poate solicita oricând unității emitente emiterea dispozitivului fizic al voucherului de vacanță, conform cotnractului încheiat de unitatea emitentă cu angajatorul”.