Termenul legal de dezbatere publică a acestui proiect de lege a expirat de două zile, dar ministrul Sănătății mai vrea o întâlnire cu taberele pro și contra. Dacă îi vor fi aduse modificări, actul normativ va mai sta 20 de zile la Minister
De un an și jumătate se lucrează la Legea vaccinării, dar nici acum nu sunt șanse ca aceasta să fie adoptată rapid. Termenul legal de dezbatere publică a expirat la 20 mai, potrivit site-ului Ministerului Sănătății. Teoretic, proiectul ar fi trebuit să plece la Parlament, „întâi la Comisia de Sănătate din Senat, apoi să fie dezbătut în plen, iar ulterior să ajungă la Camera Deputaților. Pe Sănătate, Senatul este prima cameră sesizată”, a explicat, pentru EVZ, deputatul Florin Buicu, președintele Comisiei de Sănătate. Doar că președintele PSD, Liviu Dragnea, l-a atenționat pe Florian Bodog că nu a explicat subiectul suficient de mult și de bine.
„Am o foarte mare rezervă în a obliga pe cineva să facă ceva. În principiu, dar rugăm și pe domnul ministru să se implice mai mult și să explice mai mult, și să aibă mai multe întâlniri. (...) Ministerul Sănătății ar trebui să aibă săptămâna viitoare o prezentare mai amplă cu riscurile, cu avantajele acestei măsuri, pentru că subiectul este foarte, foarte important. Din punctul meu de vedere, dacă aș avea copii mici, eu da, i-aș vaccina, a declarat, vineri, Dragnea.
Florian Bodog mai face o dezbatere
Chemat la ordine, Florian Bodog a reacționat prompt. „Urmează încă o ședință de dezbateri publice (...) Am solicitat Agenției Naționale a Medicamentului să publice pe site toate reacțiile adverse la vaccin care au fost înregistrate în România. (...) Trebuie însă să conștientizăm că au fost foarte multe boli care au fost eradicate datorită vaccinării și eu cred că asta este ceea ce trebuie să ne călăuzească”, a anunțat, sâmbătă, ministrul Sănătății. Asta înseamnă că proiectul va mai sta la Minister, posibil încă 20 de zile, așa cum prevede legea.
„Noi trebuie să creștem acoperirea vaccinală și fac din nou un îndemn public pentru toți părinții responsabili: vă rog să vă vaccinați copiii! Vaccinarea este un dar pentru copii, la fel cum este și botezul, la fel cum este laptele mamei și la fel cum este dragostea pe care o revărsați asupra copiilor voștri”, a continuat Bodog.
„Înainte de a amenda, asigurați vaccinurile”
În afară de mersul greoi pe calea legală, proiectul se mai lovește de o problemă, semnalată în repetate rânduri de șeful Guvernului, Sorin Grindeanu. „Înainte de a amenda părinții că nu și-au vaccinat copiii, dacă va fi obligatorie vaccinarea, trebuie să asiguri vaccinurile. Noi suntem în situația în care nu avem începutul. (...) Eu mi-am vaccinat copiii, fără a fi obligat de cineva, și cred că am făcut foarte bine”, a explicat, tot sâmbătă, premierul, în timpul unei vizite oficiale în Timișoara.
Parlamentarii vor și ei dezbateri
Nici parlamentarii n-au de gând să se grăbească în a aproba Legea vaccinării. Reprezentanții partidelor din opoziție au de gând să ceară, și la Senat și la Cameră, ample dezbateri la care să participe toți actorii, au dezvăluit surse parlamentare pentru EVZ.