Pentru a nu interveni probleme cum ar fi o contestaţie la CCR , pe lângă proiectul de lege iniţiat de Guvern privind confiscarea extinsă a averilor, PDL spune că trebuie modificată şi Constituţia.
“Modificarea Constituţiei este extrem de necesară. Noi credem că această lege de modificare a Codului Penal (n.r. proiectul privind confiscarea extinsă) va trece prin Parlament pentru că Opoziţia ne-a anunţat că este dispusă să o voteze, dar rămâne asupra ei o întrebare pe care o putem rezolva modificând Constituţia. În aplicarea ei, această lege poate să fie contestată sub aspect constituţional", a declarat purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu.
Potrivit acestuia, orice condamnat care va intra într-o procedură de confiscare extinsă va putea să ridice procedura de neconstituţionaliate, iar problema ar fi că judecătorii Curţii au stabilit deja că principiul caracterului licit al dobândirii averii trebuie să rămână în Constituţie.
“ Atunci, pentru a securiza această procedură există o singură cale, trebuie să umblăm la principiul constituţional, adică să revizuim formularea lui, putem adăuga eventual o excepţie sau putem enumera excepţia. În drept, excepţiile sunt de strictă interpretare", a spus Sever Voinescu.
În acest context, Voinescu a acuzat USL că ,după 24 de ore după ce şi-au depus la Parlament propriul proiect privind confiscarea averilor l-au abandonat. Iar în ceea ce priveşte proiectul Guvernului dacă PSD va vota această lege, pentru că a anunţat că o susţine, dar nu doreşte şi modificarea Constituţiei “se demască încă o dată şi arată caracterul duplicitar cu care abordează în general toate problemele legate de corupţie".
Totodată, Voinecsu a sublinat că extul pe care Guvernul l-a adăugat acum în Codul Penal a existat în proiectul noului Cod Penal înaintat Parlamentului în 2009, dar Comisia de Cod Penal din Parlament, condusă de preşedintele PSD Victor Ponta, l-a scos.