Legea prevenţiei. Act normativ aşteptat de mediul de afaceri

Secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat că proiectul Legii prevenţiei este pe punctul de a fi trimis în Parlament şi că acest act normativ este unul dintre momentele cele mai aşteptate de către mediul de afaceri din România.

"În conformitate cu programul de guvernare, sunt prevăzute mai multe acţiuni pe care le-aş denumi piloni, pe baza cărora ar trebui să construim acest mediu de afaceri mai predictibil, mai consecvent, mai prietenos. Aş începe cu Legea prevenţiei, care se află în stadiul final, există şi anexa finală care este parte integrantă din această lege şi urmează să fie trimisă către Parlament. (...) Legea prevenţiei este un moment foarte important pentru mediul de afaceri din România, aş putea să spun că poate este unul dintre momentele cele mai aşteptate, fiindcă prin intermediul acestei Legi a prevenţiei autorităţile şi organele cu abilitate de control în România nu vor mai putea aplica sancţiuni în mod automat atunci când vin în control la societăţile comerciale", a afirmat Ilan Laufer, citat de Agerpres.

Acesta a arătat că pentru cele peste 300 de contravenţii care au fost incluse în cadrul proiectului Legii prevenţiei, organele de control vor fi obligate să creeze un plan de conformare şi să acorde un termen de 90 de zile pentru intrarea în legalitate.

"Numai după aceste 90 de zile vor putea să reia controlul şi, în cazul în care vor intra în legalitate, nu vor fi sancţionaţi în niciun fel. Există firme care sunt supuse unor neplăceri şi se ajunge câteodată la suspendarea activităţii acestora şi la amenzi de 20.000 - 25.000 de lei, pe anumite chestiuni pe care nu le considerăm deosebit de grave şi pentru care dorim să aplicăm legea prevenţiei", a spus secretarul de stat.

Ilan Laufer a precizat că legea are şi o directivă educativă, în sensul că prevede atât obligaţiile, cât şi drepturile mediului de afaceri, dar şi modul de aplicare a sancţiunilor.

"Din păcate, avem astăzi situaţii în care diverse echipe de control şi inspectori aplică diverse sancţiuni pentru aceleaşi contravenţii. Lucrul acesta nu trebuie să mai existe", a punctat Ilan Laufer.

Programul Start-up Nation a fost aprobat prin OUG nr.10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii şi se adresează cetăţenilor români, cu vârsta minimă de 18 ani, care vor să înfiinţeze o firmă.

Acest program are ca obiectiv principal stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale start-up-urilor, creşterea potenţialului de accesare a surselor de finanţare şi facilitarea accesului acestora la finanţare.