Legea lui Budăi „are un parfum greu de mită”. Instituie categoria de „speciali ai specialilor”

Sursa: Arhiva EVZ

Proiectul de reformă a pensiilor speciale propus de ministrul Muncii, Marius Budăi, reprezintă o mită acordată anumitor categorii de magistrați. Un fost șef de instanță și membru al CSM desființează proiectul legislativ propus de Budăi. Guvernul nu doar că nu desființează pensiile speciale așa cum a cerut Comisia Europeană și a fost înscris în PNRR, dar instituie o nouă categorie de privilegiați.

Abia lansat în spațiul public, proiectul legislativ care ar trebui să reformeze sistemul de pensii speciale ridică o mulțime de controverse. Un fost șef de instanță și membru al CSM, în prezent avocat, critică actul normativ propus de Marius Budăi și spune că nu aduce nimic bun în sistem ba, dimpotrivă.

Fostul membru al CSM Adrian Toni Neacșu susține că prin legea lui Budăi, nu se desființează pensiile speciale ci, dimpotrivă, se instituie o nouă categorie de „speciali ai specialilor”. Aceștia vor fi conducătorii sistemului judiciar care se vor putea pensiona într-un interval de trei până la șase ani de la preluarea mandatului în fruntea instituției.

Proiectul de lege a primit aviz cu observații din partea Consiliul Superior al Magistraturii, mai ales că și membrii acestui organism vor beneficia de această prevedere. Ei se vor putea pensiona după un mandat de șase ani, la fel ca și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și șefii de parchete principale.

„Proiectul Guvernului cu privire la pensiile speciale are un parfum greu de mită directă acordată puternicilor din sistemul judiciar. Se instituie o nouă pensie specială, de o absurditate vecină cu nesimțirea. Conducătorii de la vârful sistemului judiciar, adică Președintele ÎCCJ, procurorul general al României, procurorii șefi ai DNA și DIICOT și membrii Consiliului Superior al Magistraturii, beneficiază direct de o pensie super-specială la sfârșitul mandatului. Specialii specialilor!”, a arătat Adrian Toni Neacșu.

Magistrații vor ieși la pensie la 30 de ani

Potrivit fostului magistrat, mandatele de conducere în sistemul judiciar sunt de trei ani, iar cel de membru al CSM este de șase ani. Astfel, la finalul unui astfel de mandat, indiferent de vârstă sau de vechimea în profesie, acești conducători se vor putea retrage și vor beneficia de o pensie specială.

„Mandatele de conducere în sistemul judiciar sunt de numai 3 ani, în timp ce cel de membru CSM este de 6 ani. Deci după numai 3 ani sau 6 ani de șefie, indiferent de vârstă sau vechime în profesie, un fost conducător la vârf al parchetelor sau membru CSM poate ieși direct cu pensia super-specială, pe care ceilalți judecători sau procurori o pot dobândi numai după cel puțin 25 de ani vechime numai în aceste funcții, creată anume pentru ei. Privilegiu cu aromă de mită și răsplată pentru docilitate și complicitate”, a mai arătat Toni Neacșu.

El exemplifică cu cazul Laurei Codruței Kovesi care ar fi putut ieși la pensie la vârsta de 36 de ani, cu o vechime în activitate de 14 ani.

„Dacă această lege ar fi fost în vigoare Laura Codruța Kovesi putea ieși la pensie la 36 de ani cu o vechime de procuror de numai 14 ani, iar pe viitor vom avea un membru CSM care va ieși la pensia super-specială la 42 de ani, după numai 13 ani de vechime ca judecător, din care 6 ani ca membru CSM (Alin Vasile Ene, reprezentant al judecătoriilor în CSM-ul 2023-2029)”, a mai arătat Adrian Toni Neacșu într-o postare pe Facebook.

Noi privilegii și pentru judecătorii CCR

Ulterior, într-o intervenție la Antena 3, fostul judecător detaliat despre proiectul propus de Guvern. El a explicat că în situația în care legea va trece prin Parlament vor fi magistrați care se vor pensiona și la 30 de ani, dacă au ocupat o funcție de conducere pentru trei ani.

„Absolut exact despre asta este vorba. Deci, s-a creat o nouă categorie super privilegiată a acestora. Ideea de ansamblu este următoarea: CSM-ul trebuia să ia un aviz, ca Guvernul să se asigure că acest aviz este pozitiv, pur și simplu au creat aceste privilegii pentru membrii CSM. Deci, hai să nu ne mai ascundem după degete. De asemenea, s-au creat niște privilegii pentru cei de la Curtea Constituțională. De ce? Pentru că, inevitabil, acest proiect care este absolut neconstituțional atunci când vorbește de rediscutarea unor pensii aflate în plată, deci de diminuarea unor pensii ale magistraților aflate în plată, un astfel de proiect cu siguranță va ajunge la Curtea Constituțională”, a declarat Adrian Toni Neacșu.

El a precizat că prin lege au fost înființate noi privilegii și pentru judecătorii Curții Constituționale.

„S-au creat privilegii și pentru cei de la Curtea Constituțională. Nu știu ce se va întâmpla (...). Pe de altă parte, repet, acest proiect se leagă și de pensiile aflate în plată ale celor de la Curtea Constituțională”, a spus avocatul Toni Neacșu la Antena 3.