Legea insolvenței a trecut de Camera Deputaților. Ponta: evazioniștii trebuie scoși de pe piață

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă a fost adoptat astăzi de plenul Camerei Deputaţilor cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă şi 8 abţineri.

Proiectul vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanţelor, propune soluţii de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil, a spus Robert Cazanciuc (foto), ministrul Justiției.

„Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenţei - îmbunătăţirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislaţiei de drept comparat şi a propunerilor primite de Ministerului Justiţiei din partea practicienilor domeniului şi a mediului de afaceri. Completarea cadrului normativ cu reglementări în domenii ce nu au fost până acum abordate, de exemplu insolvenţa grupurilor de societăţi s-a circumscris acelaşi obiectiv de îmbunătăţire a prevederilor legale aplicabile”, a spus Cazanciuc.

Acesta a spus că un alt obiectiv a fost acela de a consolida protecția creditorului. „Ultimele îmbunătăţiri aduse proiectului în Camera Deputaţilor consolidează poziţia finanţatorului care contribuie la susţinerea afacerii debitorului şi sporirea şanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost şi acela de eficientizare a procedurii insolvenţei', a susţinut Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului”, a spus Cazanciuc.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislaţia specială, incidentă instituţiilor de credit şi instituţiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenţei grupurilor de societăţi, reglementarea insolvenţei transfrontaliere.

Sunt de asemenea reglementate în noua lege instrumentele de prevenire a insolvenţei.

Vicepreşedintele grupului PNL Alina Gorghiu a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvenţa persoanelor fizice.

Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, pe motiv că este forţată adoptarea legii.

Prezent la ceremonia de semnare a primelor contracte de finanțare pentru 2014 în cadrul schemei de minimis, premierul Victor Ponta s-a referit la rândul său la legea insolvenței.

„Legea trebuie să scoată de pe piaţă evazioniştii, pe cei care au creat imaginea că în România fraierii plătesc taxe şi impozite. Eu nu spun că suma pe care o primiţi ca ajutor de minimis este suficientă, dar spun că este un bun început. Este esenţial să accesăm în continuare fonduri europene”, a precizat Victor Ponta.