Noua lege a învățământului a ajuns ieri pe masa parlamentului cu mai multe schimbări importante în privința evaluării copiilor, „ca o consecință a dezbaterii publice”, susțin oficialii din Educație.
Un examen de bacalaureat diferenţiat pe profilurile liceelor, încă o probă orală la evaluarea naţională de la finalul clasei a IXa, amenzi mai mici pentru părinţii chiulangiilor şi posibilitatea de a alege o altă materie în locul religiei.
Pe scurt, ultima variantă a legii educaţiei - care a primit ieri girul guvernului - are o formă diferită faţă de documentul supus dezbaterii publice de ministrul Daniel Funeriu.
Actul normativ este acum la mâna parlamentarilor, care vor putea depune amendamente. După ce va fi întors pe toate părţile şi modificat după cum vor aleşii acesta va fi adoptat. „Am «operat» mai multe modificări în urma propunerilor făcute în dezbaterea publică. Practic, am triat toate propunerile şi le-am eliminat pe cele care distorsionau viziunea noastră”, a explicat Oana Badea, secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar. Modificare la modificare
Cu toate că săptămâna trecută, când s-a pus punct dezbaterii publice, ministrul Funeriu susţinea că singurele modificări din lege sunt „greşelile gramaticale”, după trei zile, legea a fost „îmbogăţită” cu mai multe prevederi. Oficialii Ministerului Educaţiei au subliniat că nu au făcut decât să ia în considerare sutele de propuneri pe care profesorii din toată ţara le-au trimis pentru „perfecţionarea” actului normativ.
Dacă legea va intra în vigoare în acest an - aşa cum se aşteaptă guvernanţii -, reformarea sistemului va fi pusă la punct în 2013.
VOCEA ELEVILOR A ÎNVINS
Religia ar putea fi înlocuită, la cerere, cu istoria religiilor
Potrivit ultimei variante a legii educaţiei, elevii care în 2012 vor fi în clasa a XII-a trebuie să se pregătească pentru un altfel de bacalaureat, cu mai multe probe. În primul rând, ei vor susţine probe de competenţe lingvistice în ambele limbi străine studiate în şcoală.
Diferenţiere după profil Singura probă scrisă comună, indiferent de profilul liceului urmat, va fi cea la limba şi literatura română. Celelalte discipline la care vor fi susţinute probe scrise vor fi diferenţiate în funcţie de profil.
Astfel, cei de la real vor da examen scris la matematică şi o probă transdisciplinară la ştiinţele naturii (care va cuprinde subiecte din fizică, chimie şi biologie), iar cei de la uman vor susţine examenul scris la geografie şi o probă de socio-umane (istorie, economie, sociologie, filosofie, psihologie).
Liceenii care au urmat un profil tehnologic vor avea de trecut o probă la disciplina specifică profilului şi una transdisciplinară tot la discipline în rudite. Elevii liceelor vocaţionale vor fi testaţi la o materie specifică profilului şi vor avea şi ei de trecut o probă transdisciplinară.
„Am primit mai multe semnale cu privire la desfăşurarea probelor de competenţe în timpul anului şcolar şi ne gândim să prevedem ca elevii de clasa a XIIa să termine anul mai devreme şi să se concentreze pe examen, să nu mai aibă ore”, a explicat secretarul de stat Oana Badea.
Schimbări la gimnaziu
În plus, potrivit noului act normativ, clasa a IX-a va face parte din ciclul gimnazial începând cu 2013, când şi evaluarea naţională va suferi modificări.
Astfel, examenul de la sfârşitul clasei a IX-a va cuprinde patru probe transdisciplinare: la limba română şi o limbă de circulaţie internaţională, la matematică şi ştiinţe (ambele susţinute în scris); o probă de evaluare a competenţelor de utilizare a computerului (practic) şi o probă de evaluare a competenţelor civice şi sociale (oral).
În cazul minorităţilor, în prima probă scrisă vor fi cuprinse, pe lângă limba română şi cea străină, şi subiecte din limba maternă.
O altă modificare importantă adusă legii, în weekendul trecut, se referă la studierea religiei şi le permite părinţilor care nu vor ca micuţii lor să studieze această disciplină să poată alege, ca opţional, „istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar”.
„Mai mult, am făcut câteva calcule privind nivelul veniturilor şi am scăzut amenda pentru părinţii ai căror copii nu vin la şcoală. Va fi între 100 şi 1.000 de lei sau muncă în folosul comunităţii”, a adăugat Oana Badea.
Pregătire pentru job
În plus, elevii care termină învăţământul obligatoriu şi vor să intre pe piaţa muncii vor avea posibilitatea să obţină o calificare profesională în cadrul unor programe de training gratuite, organizate la licee, timp de doi ani.
Ieri, imediat după ce legea a intrat în parlament, sindicaliştii au început însă să conteste fie prevederile, fie graba cu care a fost aprobată de guvern.
„Faptul că au dat o lege acum care intră în vigoare în 2013 - când probabil va fi o altă guvernare -, ne arată că şi-au dat un răgaz, ştiind că nu au şi bani pentru aplicarea actului normativ. Și Ana Pauker sau Suzana Gâdea puteau să proiecteze ceva în educaţie, dar au avut bunul-simţ să n-o facă”, a punctat Gheorghe Rădulescu, preşedintele Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei.
2013 este anul în care toate prevederile noii legi a educaţiei vor fi aplicate. Asta, în cazul în care actul normativ va primi girul grupurilor parlamentare
LEGEA INTRATĂ ÎN DEZBATERE PUBLICĂ
Amenzi mari pentru părinţii chiulangiilor Legea care a intrat în dezbatere publică prevedea ca elevii de clasa a IX-a să susţină, la sfârşitul anului şcolar, doar trei probe (la limba maternă şi străină, la matematică şi ştiinţe şi la informatică).
Cât despre liceeni, aceştia ar fi trebuit să susţină la Bac o probă de competenţe lingvistice în doar una dintre limbile străine studiate. În plus, pe lângă proba scrisă la română şi o limbă străină, aceştia mai susţineau un singur test, la o singură materie, în funcţie de profil (matematică şi ştiinţele naturii pentru real, ştiinţe socio-umane la uman, cunoştinţe tehnologice pentru profil tehnic).
Amenzile pentru părinţii chiulangiilor erau între 500 şi 5.000 de lei, iar elevii care nu ar fi vrut să studieze religia nu puteau opta pentru o altă disciplină.
LEGEA IEȘITĂ DIN GUVERN
Mai mult de învăţat pentru examene În forma care a intrat în parlament, legea educaţiei prevede, printre altele, ca, în 2013, elevii claselor a IXa să susţină patru probe interdisciplinare (la română, limba maternă şi o limbă străină; la matematică şi ştiinţe; o probă de competenţe digitale şi alta de competenţe sociale şi civice).
În plus, din 2012, în cadrul Bac-ului, vor fi testate abilităţile elevilor la ambele limbi străine studiate, iar probele scrise vor fi diferenţiate pe profil. Amenzile pentru părinţii chiulangiilor vor fi cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, iar elevii care termină clasa a IX-a şi intră pe piaţa muncii pot să mai facă gratuit doi ani de pregătire pentru o anumită meserie în cadrul liceelor. În fine, copiii care nu vor să studieze religia vor putea alege istoria religiei sau a culturii.