Legea care salvează pădurile României a fost adoptată în Camera Deputaților și va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată. Autoritățile doresc implementarea unui sistem de monitorizare video. Jandarmii vor face mai multe controale în zonă.
O inițiativă legislativă adoptată în Camera Deputaților va genera protecție suplimentară pentru pădurile din România. Proiectul prevede obligația proprietarilor de păduri să monteze sisteme de supraveghere video. Jandarmii vor fi nevoiți să facă controale mai amănunțite.
Legea a fost adoptată cu 265 de voturi „pentru” și un vot „împotrivă”. Se dorește implementarea unui sistem de monitorizare video care să permită supravegherea și înregistrarea activităților desfășurate în păduri, în special pe drumurile forestiere, unde tăierile ilegale au loc frecvent. Această sarcină revine proprietarilor de păduri. Statul urmează să le dea bani proprietarilor de păduri pentru a face aceste modificări.
Ce prevede această inițiativă
Inițiativa prevede introducerea acțiunilor de control în fondul silvic din partea Jandarmeriei Române, ca urmare a supravegherii video efectuate. Jandarmeria Română urmează să primească și atribuția de a monitoriza și interveni în cazul constatării unor activități ilegale în păduri, asigurând astfel aplicarea legilor și prevenirea infracțiunilor silvice.
Proiectul de lege are ca scop protejarea pădurilor, prevenirea tăierilor ilegale și asigurarea controlului eficient asupra activităților desfășurate în fondul forestier. Autoritățile doresc să facă o serie de schimbăro în direcția conservării biodiversității și menținerii echilibrului ecologic, având în vedere importanța pădurilor în buna funcționare a ecosistemelor și în purificarea aerului.
Legea a fost adoptată în Camera Deputaților și va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru a fi promulgat, potrivit știripesurse.
Noi beneficii pentru români
Potrivit unui alt proiect de lege adoptat deja de senatori, Codul silvic ar urma să se modifice, în sensul extinderii accesului public în pădurile din țara noastră. Accesul public pedestru în pădure va fi permis „pe răspunderea celui care intră în pădure”, după cum scrie în viitoarea lege.
Conform Codului silvic, „accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale”. Inițiatorii măsuri subliniază faptul că traseele și potecile marcate sunt prevăzute în HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi.
Proiectul de lege vine să corecteze „o serie de inadvertențe normative și să sublinieze rolul esențial pe care natura, în general, fondul forestier, în special, îl are în ceea ce privește dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, la recreere și la învățare. Mai mult, ne dorim ca prin prezenta inițiativă legislativă să preluăm solicitările unui număr de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice prin care au cerut expres acces liber în pădurile din România”, au argumentat parlamentarii.