Legea privind securitatea informatică adoptată ieri de Senat, cameră decizională, după ce fusese adoptată tacit de Camera Deputaților, a stârnit numeroase critici.
Pentru mâine este organizată o acțiune de protest în fața Parlamentului, la ora 12, protestatarii cerând președintelui ales Klaus Iohannis să nu promulge legea și Curții Constituționale să o declare neconstituțională.
Ce prevede legea
Potrivit Revistei 22, articolul 17 din proiectul de lege, se prevede că, “pentru realizarea securităţii cibernetice, deţinătorii de infrastructuri cibernetice (categorie în care intră toate persoanele juridice care dețin cel puțin un computer – n. red.) au următoarele responsabilităţi”: - să acorde sprijinul necesar, la solicitarea motivată a Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, Serviciului de Protecţie şi Pază, CERT-RO şi ANCOM, în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin acestora - să permită accesul reprezentanţilor desemnaţi în acest scop la datele deţinute, relevante în contextul solicitării - să informeze, de îndată, autorităţile şi instituţiile publice prevăzute la lit.a) cu privire la incidentele cibernetice identificate, conform procedurilor stabilite prin normele metodologice la prezenta lege. Proiectul nu vorbeşte despre mandat, ci despre “solicitare motivată” a respectivelor instituţii, fără niciun alt fel de alte lămuriri.
Ministrul Societății Informaționale: România se alătură prin această lege țărilor dezvoltate
Senatul a adoptat, în ședința plenului de vineri, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege privind securitatea cibernetică a României, care prevede constituirea Sistemului Național de Securitate Cibernetică (SNSC), acesta reunind autoritățile și instituțiile publice cu responsabilități și capacități în domeniu.
"Prin adoptarea acestei legi, România se alătură țărilor dezvoltate care au înțeles că un spațiu informațional securizat înseamnă riscuri reduse la adresa securității naționale. Am susținut acest proiect legislativ în Parlament pentru că avem nevoie urgentă de un cadru legal care să ofere atât protecție în privința securității naționale, cât și să respecte dreptul la viața privată a utilizatorilor de internet”, a spus Sorin Grindeanu, ministru pentru Societatea Informațională.
„Prin votul Senatului României s-a făcut un pas important în direcția creșterii nivelului de siguranță al utilizatorilor de internet, indiferent că sunt persoane fizice sau entități publice", este citata cesta într-un comunicat.