Legea ”ajutorului de bonă” a intrat în vigoare! Primarii se plâng că nu au bani

Legea ”ajutorului de bonă” a intrat în vigoare! Primarii se plâng că nu au bani

Pentru cei care doresc să primească ajutorul de bonă, trebuie să știe faptul că legea care a intrat în vigoare duminică îi trimite la primăriile din localitatea de domiciliu.

Chiar dacă unii primari spun că nu există bani în bugetele primăriilor pe care le conduc, pentru plata ajutorului de bonă, Legea 35/2020 este foarte clară și spune că ”prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare de către autoritățile administrației publice locale a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preșcolară, pentru plata serviciilor oferite de bonă”.

Parlamentul a impus și anumite condiții pentru plata acestui ajutor de bonă. De exemplu, nu pot cere acest ajutor decât persoanele care au în întreținere copii de vârstă preșcolară, ale căror venituri sunt de până la 3.500 lei, pe membru de familie. Mai mult, doar părinții, reprezentantul legal al copilului care se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia, pot solicita acest ajutor. Legiuitorul a mai permis unei alte categorii de persoane să solicite acest ajutor și anume, ”persoana desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței părinților”, care de exemplu, ar putea fi plecați la muncă în afara României.

Calculul ajutorului de bonă se face în funcție de ”media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele 6 luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sumele plătite pentru acest ajutor de bonă sunt cuprinse între 250 de lei și 710 lei, suma maxima fiind alocată familiei care are un venit lunar, mai mic de 2.100 de lei, pe fiecare membru de familie. De exemplu, dacă o familie este compusă din doi adulți și doi copii, dintre care unul este de vârstă preșcolară, iar venitul net lunar este de 6.000 de lei, atunci media lunară va fi de 1.500 de lei/membru de familie, fapt ce permite încadrarea la plata ajutorului maxim de 710 lei.

De ajutorul de bonă nu pot beneficia asistenții maternali, persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului de până la doi ani sau persoanele care au în întreținere un copil cu handicap și primesc indemnizația legală.

De altfel, cei mai mulți primari cu care EvZ a stat de vorbă  spun că problema legii este reprezentantă de faptul că aproape toți beneficiarii se vor putea încadra la maximul acordat. ”În prezent nu avem bani pentru a plăti acest venit. Noi așa am fost informați că banii vor fi alocați din bugetul de stat și nu de la bugetul local. Vom elabora o metodologie, dar bani nu avem. Se vor face anchete sociale pentru a vedea ce și cum”, a spus primarul din Apahida, județul Cluj, Grigore Fati.

De remarcat că legea prevede că primarul este persoana care semnează alocarea acestor drepturi. ”Dreptul la ajutorul financiar se aprobă prin dispoziția primarului, după verificarea de către serviciul public de asistență socială a îndeplinirii condițiilor de acordare”.

Primarul Clujului, Emil Boc, a spus că aceste drepturi vor fi achitate din bugetul local. ”Eu mai mult sunt îngrijorat ce fac oamenii din punctul de vedere a salariilor și ce fac oamenii cu copiii acasă după 15 mai. Proiectul se află în dezbatere publică și va fi aprobat în luna iunie, a spus primarul Clujului.