Legea 3 în 1 a educaţiei, salarizării şi pensiilor

Un profesor din Bacău a descoperit un algoritm prin care legile educaţiei, a salarizării şi a pensiilor pot fi cuplate într-una singură care ar decongestiona sistemul şi ar închide gura sindicatelor.

Profesorii ar trebui să dea note pe drept, altfel ar fi sancţionaţi pentru asta. S-ar elimina examenele inutile care-i sperie pe copii, iar mediile obţinute pe propriile forţe i-ar putea asigura viitorului absolvent un loc de muncă mai bine remunerat. În plus, nu ar mai exista o vârstă unică de pensionare, fiecare s-ar retrage din câmpul muncii în momentul în care randamentul i-ar scădea. Toată lumea ar fi fericită şi şi-ar primi la sfârşitul lunii banii pe care îi merită. Nu e o reclamă exagerat de opimistă, este planul pus pe hârtie de Ioan Ursu, un profesor din Bacău, care a gândit o lege care le-ar îngloba pe cele trei - a educaţiei naţionale, salarizării şi pensiilor. Profesorul băcăuan a ajuns şi în faţa preşedintelui Băsescu pentru a-i prezenta proiectul său, iar acum aşteaptă un răspuns.

Fără examene, doar cu testări "Am pornit de la ceea ce înseamnă etapele unui individ pe parcursul vieţii: prima este a învăţării, iar copiii sunt avizi după cunoaştere, ei fac achiziţii în cunoaştere din mediul înconjurător şi apoi din şcoală care în acest moment este prost organizată, nu este atentă la interesul copilului. Şcoala îi anulează acest elan. Elevul nu înţelege de ce trebuie să înveţe şi la ce-i foloseşte, iar profesorul încearcă doar să se achite de o sarcină. Sesizând acest conflict, eu cred că prin legea mea vin şi îi cointeresez", crede dascălul băcăuan. Mai exact, acesta propune ca media anilor de studiu de la ciclul primar să-i folosească elevului pentru obţinerea unui loc într-o clasă bună la gimnaziu, cea de la gimnaziu, să-i asigure admiterea la liceu, notele de la liceu să-l ajute să intre la facultate. Mai exact, să dispară examenele inutile, iar testarea să se facă la clasă. În ceea ce priveşte prima leafă, şi aici are răspunsul profesorul. "Media ultimei şcoli absolvite să fie înmulţită cu un coeficient stabilit de Guvern şi se obţine astfel salariul de debut pentru un bugetar. În privat e treaba lor cum stabilesc salariile. Acest coeficient mediu de multiplicare stabilit de Guvern va fi diferit în funcţie de domeniu şi importanţa lui. Criteriile de defalcare vor fi stabilite de cei din interior, e problema celor din sistem. Adică pentru profesori, tot reprezentanţi ai profesorilor, de la minister sau sindicate, e treaba lor", este raţionamentul simplu al lui Ioan Ursu. Ca să-i crească leafa, bugetarul va trebui să facă performanţă. "La salariul de debut se va adăuga un punctaj datorat performanţei, datorat criteriilor stabilite din interiorul breslei", mai explică acesta.

Vârste diferite de pensionare Totodată, şi vechimea va avea un mic procent la salariu. "Profesorul va fi interesat să dea randament ca să aibă un salariu bun", concluzionează cadrul didactic. În ceea ce priveşte ieşirea la pensie, acesta are o idee la fel de utopică. "E o mare prostie să scoatem la pensie toţi oamenii la aceeaşi vârstă pentru că puterea de muncă e diferită. Fizic şi psihic rezistăm diferit. Cel mai bine ar fi ca atunci când performanţa scade sub un prag dinainte stabilit, angajatul să iasă la pensie. Pensia îi va fi calculată în funcţie de pragul de performanţă la care a ajuns la care se adaugă un coeficient al contribuţiei la fondurile de pensii. De ce să avem pensii la fel dacă am muncit diferit?", crede Ioan Ursu. Cât despre problema banilor, invocată de politicieni, profesorul a găsit soluţia: "Dacă oamenii au salarii mai bune şi sunt mulţumiţi, vor fi performanţi şi creşte şi productivitatea". PURTAREA PROFESORULUI Cum să se facă notarea pe drept

"Bine, şi cine garantează că notele de la şcoală nu vor fi puse pe nedrept şi cumpărate?", ar putea întreba oricine. Ei bine, schema salarială propusă de profesorul Ioan Ursu ar putea avea succes dacă s-ar adopta notarea unitară. Profesorul a propus într-un proiect mai vechi ca fiecare profesor să-şi înregistreze audio sau video ora pe care o susţine. Aceste înregistrări vor fi dovada, dar şi mijlocul prin care va putea fi evaluată performanţa sa de ceilalţi colegi. Mai exact, elevii vor primi două note finale, una la oral, pe baza evaluării sale la clasă, alta la o teză scrisă care nu va fi corectată de propriul profesor, ci de alţi dascăli de la alte şcoli. Diferenţa dintre cele două note va reprezenta eroarea din notarea dascălului, cifră ce îii va aduce acestuia o scădere salarială. "Prin urmare, acesta va fi obligat de propriul buzunar să noteze corect. I-am prezentat ideea şi doamnei Andronescu când era ministru, a spus că e extraordinară, dar nu se poate aplica. Am fost şi la actualul ministru, domnul Funeriu, dar era absent când îi povesteam. Zicea că n-are timp", a mai spus băcăuanul.