Toate instituțiile care folosesc programe antivirus rusești trebuie să renunțe la acestea. Iohannis a promulgat legea

Lege promulgată de Iohannis. Ultimatum pentru toate instituțiile care folosesc programe antivirus rusești. Amenzile sunt foarte mari

Klaus Iohannis a promulgat, marți, legea privind protecţia sistemelor informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice în contextul invaziei declanşate de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România este a patra ţară din Europa care interzice antivirusul rusesc în instituţiile publice.

Potrivit legii, este interzisă achiziționarea şi utilizarea de către autorităţile şi instituţiile publice, de la nivel central şi local, „a produselor şi serviciilor software de tip antivirus provenind direct sau indirect din Federaţia Rusă sau de la un operator economic aflat sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau juridice din Federaţia Rusă sau al cărei capital este constituit cu participație provenind în mod direct sau prin firme interpuse din Federaţia Rusă ori din ale cărui organe de administrare fac parte persoane din Federaţia Rusă”.

România a interzis, oficial, folosirea antivirusului rusesc în instituțiile publice

Interdicţia prevăzută se aplică până la data de 31 decembrie 2026. Instituţiile care nu respectă prevederile legii sunt pasibile de amendă de 50.000 lei la 200.000 lei.

În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării se stabilesc procedura, metodele şi instrumentele încetării utilizării produselor antivirus rusești, iar în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului de ministru, toate produsele şi serviciile antivirus rusești trebuie „deconectate, respectiv dezinstalate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice”.

„Prezenţa software-urilor ruseşti de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securităţii cibernetice a autorităţilor şi instituţiilor româneşti, din cauză că aceste programe acaparează funcţii importante ale reţelelor şi sistemelor informatice, creând relaţii de interdependenţă.

În contextul în care Rusia utilizează inclusiv atacuri de tip cibernetic la adresa statelor occidentale şi îşi foloseşte companiile naţionale şi cetăţenii ruşi, prin diverse metode, în războiul asupra Ucrainei, încălcând toate normele de drept internaţional în materie, România nu poate să-şi asume prezenţa unor produse şi servicii IT ruseşti în infrastructura cibernetică naţională”, se arată în nota de fundamentare a legii.

Rusia se folosește de hackeri pentru a declanșa atacuri cibernetice

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, declara despre interzicerea antivirusului rusesc, că Primăria Bucureşti a fost un studiu de caz pentru ei, pentru că, după începerea conflictului, erau pe punctul de a semna cu acest furnizor de servicii.

În motivația legii se arată că, în contextul războiului declanșat de Kremlin, Rusia ar putea exploata aceste softuri în atacuri cibernetice. De la începutul ostilităților din Ucraina s-au înregistrat, de altfel, numeroase atacuri informatice împotriva țărilor care condamnă războiul, inclusiv asupra României. De fiecare dată, în spatele atacurilor s-au aflat hackeri aflați în slujba Moscovei, informează news.ro.