Legat de fusta mamei la 30 de ani

Tinerii românii pleacă târziu din casa părinţilor, iar acest lucru îi face depresivi şi anxioşi când vine vorba de problemele vieţii.

Studiile arată că peste jumătate dintre bărbaţii cu vârsta de peste 30 de ani locuiesc încă acasă la părinţi. În cazul femeilor, un sfert din ele stau cu mama şi tata.

Cei mai mulţi invocă drept principal motiv lipsa banilor şi dorinţa de a-şi continua studiile.

Specialiştii îi contrazic. Principalii responsabili pentru acest tip de comportamet sunt părinţii.

"Este consecinţa stilului parental extrem de protector, pentru că părinţii îşi asumă responsabilităţi în locul copilului. Tinerii rămân acasă pentru că nu sunt încurajaţi să fie independenţi, să lucreze în timpul vacanţelor, sau să contribuie la sarcinile casei", explică psihoterapeutul Anda Păcurar.

Principalul reper al părinţilor este şcoala. Dacă tinerii aleg să studieze până la vârsta de 30 de ani, părinţii îi încurajează să nu îşi ia un loc de muncă.

Total greşit, cred specialiştii, care spun că acest tip de comportament face ca tinerii răsfăţaţi să nu fie pregătiţi pentru viaţă. Românii, în special, au tendinţa de a-şi proteja excesiv copiii, iar acest lucru e la fel de dăunător precum comportamentul extrem de autoritar.

Psihologii spun că cei care devin independenţi la o vârstă înaintată pot suferi depresii şi devin anxioşi sau chiar neîncrezători în forţele proprii. Caută o parteneră care să preia rolul mamei "Pentru un tânăr adult răsfăţat, viaţa pare periculoasă. El nu ştie să găsească singur soluţii sau să facă faţă problemelor. Are mereu impresia că nu primeşte din partea celorlaţi atât cât ar merita. De aceea devine şi depresiv", subliniază Anda Păcurar.

Ulterior, când vor avea propriile familii, dependenţa de părinţi va fi principala cauza a conflictului în cuplu. Cei mai comozi sunt bărbaţii. Ei sunt cei care caută confortul şi, odată cu înain­tarea în vârstă, devin sedentari. În schimb femeile sunt tot mai active, în special în plan profesional.

"În relaţia de cuplu caută în continuare să fie răsfăţate şi refuză să facă anumite lucruri pentru că mama nu le punea să le facă", mai spune psihoterapeutul. De cele mai multe ori, tinerii dezvoltă o personalitate de tip dependent şi cau­tă susţinere într-o altă persoană, care să îşi asume responsabilitatea în locul lor.

"Cei mai mulţi vor căuta un partener care să preia rolul mamei, iar la cele mai mici probleme ei se îndreaptă spre părinţi", explică Anda Păcurar. Conform unui studiu Eurostat, jumătate dintre bărbaţii de peste 30 de ani locuiesc cu părinţii

Bulgarii şi grecii, ultimii plecaţi

Bulgarii, grecii şi italienii se desprind cel mai greu de casa părintească. Conform studiului Eurostat, ei reuşesc să facă acest pas în jurul vârstei de 32 de ani. În schimb, tinerii din Finlanda, Franţa şi Olanda iau viaţa în piept cel mai devreme: În Finlanda, bărbaţii părăsesc cuibul la 23 de ani, iar în Franţa şi Olanda, la 24 de ani. În ceea ce le priveşte pe femei, în Finlanda ele stau cu părinţii până la 22 de ani, în Franţa, până la 23 de ani, iar în Olanda până la 23 de ani.