Şase profesori de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au realizat în premieră un nectar probiotic de dovleac, în laboratoarele Universităţii „Dunărea de Jos“, informează Adevărul.
Gustos şi extrem de sănătos, asta spun şase profesori din Galaţi despre cea mai recentă realizare a lor, un nectar făcut din dovleac. Cei şase arată că băutura lor foloseşte o materie primă ieftină, cu un grad de perisabilitate scăzut, iar afacerea poate deveni una avantajoasă. „Pentru un producător care face deja sucuri de roşii sau de fructe, acesta nu trebuie să-şi procure decât un utilaj de spălat şi de divizat dovleacul. Pe ambele le-am făcut tot noi“, spune Dana Moraru, doctorand în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi.
De altfel, Dana este cea care a venit cu ideea nectarului de dovleac, acesta fiind şi tema doctoratului la care lucrează. Beneficiile băuturii Profesorii au testat şi valabilitatea unui astfel de nectar. În condiţiile din laborator, nectarul poate rezista trei săptămâni fără nicio problemă. „Am putea să adăugăm aditivi, dar nu vrem. S-ar mai putea face un tratament termic ulterior obţinerii produsului, dar atunci nu mai vorbim despre un produs probiotic“, spune la rândul ei Iulia Bleoancă, şef lucrări în cadrul aceleiaşi facultăţi.