Cum să fie rambursat marele împrumut pentru planul de relansare european? Prin noi taxe. Pentru unii deputați nu e așa de simplu să voteze ...
Confruntările vocale din Consiliul European din iulie au lăsat urme. Diferența dintre țările econoame și celelalte nu s-a șters cu bagheta magică, în ciuda compromisului final. În această privință, votul care se va da în această săptămâna în Parlamentul European pe propunerea Consiliului privind „resursele proprii” ale Uniunii este foarte revelator.
Prin această decizie, e vorba în același timp să se permită Comisiei să împrumute cele 750 de miliarde de euro pentru planul de relansare și să ramburseze acest împrumut prin crearea de noi taxe. Țările econoame (Țările de Jos, Suedia, Austria, Danemarca și Finlanda) ar fi preferat ca rambursarea să se facă prin creșterea contribuțiilor statelor membre la bugetul european.
Ele au renunțat la această idee la presiunea tuturor celorlalte, în frunte cu Franța și Germania. UE se va dota deci cu „noi resurse financiare proprii” de la contribuabilii care, deocamdată, scapă în mare parte (Gafam) sau poluează (taxa pe carbon la frontiere, sistemul ETS).
Renew nu este unit
Decizia a fost aprobată confortabil cu 455 de voturi. „Contra” au fost 146. Și 88 s-au abținut. Dar cel mai interesant este să detaliem voturile pe familii politice și pe naționalități. Grupul liberal Renew, unul din principalii lideri ai căruia este Emmanuel Macron, nu s-a putut aduna în unanimitate la această alegere: 21 de deputați Renew au votat „contra”.
Astfel, când se vorbeşte despre o nouă taxă, cei 7 eurodeputați germani din FDP scot cartonașul roșu. Din coerență ideologică, ei sunt alergici la orice taxă nouă, în Germania ca și în Europa.
Scandinavii rezistă
Eurodeputații proveniți din țările econoame nu au digerat capitularea șefilor lor în Consiliul European. Dacă Mark Rutte (Țările de Jos), Ștefan Lofvën (Suedia), Sebastian Kurz (Austria), Mette Frederiksen (Danemarca) și, într-o mai mică măsură, Sanna Marin (Finlanda) au sfârșit prin a ceda presiunii tandemului Macron-Merkel, reprezentanții lor în Parlamentul European rezistă.
Cei patru prieteni ai lui Mark Rutte, liderul VVD, nu și-au însușit decizia, ca și alți patru deputați danezi din partidul Vernst, nici suedezii. Regăsim aceeași opoziție a scandinavilor în cele zece voturi negative înregistrate în PPE (creștin-democrați), cu un puternic contingent suedez.
La francezi, opozanții la planul de relansare și mai ales la orice nouă resursă asociată lui sunt mai ales din extrema dreaptă. Astfel, deputații francezi din Rassemblement național au votat împotrivă.
Cei din LR se abțin să ia poziție
Absenteiștii arată pe acest subiect o nemulțumire, o stare de disconfort, o insatisfacție.
Eurodeputații LR s-au abținut toți, în afară de François-Xavier Bellamy care a votat „împotrivă” și Nathalie Colin-Oesterlé (LR-Centriștii) care a votat „pentru”. Bellamy și-a exprimat disconfortul față de planul de relansare care ar pune datoria pe umerii generațiilor viitoare.
Cum să faci altfel? Nu există o soluție evidentă, atunci mai bine te abții. Unii „cu moartea în suflet”. Nimeni nu se bucură să-și asume o datorie pe 30 de ani. Dacă efortul unei bune gestiuni ar fi fost regulă generală peste tot în Europa, nu ar fi fost cazul și, oricum, e prea târziu. Această pandemie va secera economiile europene deja îndatorate (Franța, Italia, Spania, Grecia...).
Țările econoame strigă, dar răul a fost făcut.
Peste câteva săptămâni, Parlamentele naționale vor trebui, la rândul lor, să se poziționeze printr-un vot. Dezbaterile în Tweede Kamer (camera inferioară a parlamentului neerlandez) vor trebui urmărite în special, ținând cont de foarte fragila majoritate a guvernului compozit al lui Mark Rutte pe chestiunile europene.
Ar fi suficient ca un singur parlament național din cele 27 să refuze Comisiei dreptul de a împrumuta (prin creșterea plafonului resurselor proprii) pentru ca tot eșafodajul planului de relansare numit „Next Generation UE” să se prăbuşescă. Vor îndrăzni nerlandezii să-și asume răspunderea?
Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR