Fostul director supraveghea fiecare mişcare, pentru că toate imaginile stocate erau vizibile prin cablu numai la televizorul din biroul său. Noua conducere l-a denunţat la Parchet pentru supravegheri ilegale.
Fostul director al Aeroportului Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara îşi spiona ilegal subalternii, în cele mai intime ipostaze. Corel Sămărtinean a montat camere de supraveghere ascunse în 40 de birouri, ajutat de un fost ofiţer SRI.
Ca în filmele cu spioni: camere minuscule sub fiecare birou Din biroul de director general, Sămărtinean urmărea orice mişcare făceau angajaţii AIT, din cele 40 de birouri administrative. Contabilitatea, resursele umane, comunicaţiile, secretariatul, comercialul şi alte departamente erau atent supravegheate. "Uneori ne mai schimbam, la birou, în alte bluze. Aveam grijă să nu stam în faţa uşii, şi de fapt eram filmate în tot acest timp", povesteşte o angajată.
Cornel Sămărtinean, patronul unei companii care vinde lenjerie intimă, a fost numit directorul AIT în ianuare 2010, iar din primăvara aceluiaşi an şi-a luat consilier de securitate, pe Mircea Preunca. Fost ofiţer de tancuri, acesta a intrat în SRI după Revoluţie şi s-a pensionat în 2003, iar acum este administratorul firmei MT Systems SRL, care a pus sistemul video şi audio de supraveghere ilegal în valoare de 40.324,87 lei. Senzorii de mişcare aveau montate, sub capacul extern, camere video de 1,3 megapixeli şi microfoane active 24 de ore din 24. Directorul urmărea tot din propriul birou, ca Big Brother
"Când au instalat senzorii de mişcare în birouri au spus că sunt pentru hoţi. Avea logică. Nu ne-au spus, însă, nimic despre camere de supraveghere şi microfoane", spun angajaţii. Niciunul dintre angajaţi nu a avut habar că e urmărit, din primăvara lui 2010 până luna trecută. Conform legii, angajaţii trebuiau să îşi dea acordul şi să fie informaţi cât timp sunt stocate imaginile respective.
Descoperirea a făcut-o noul director al AIT, Daniel Idolu, care la preluarea biroului a găsit un server, iar în momentul în care cupla cablul acestuia la televizor vedea tot ce mişcă în cele 40 de birouri. Idolu, a declarat că "informaţiile înregistrate se stocau în biroul directorului general şi într-o cameră tehnică, dar există suspiciuni că acestea erau transmise inclusiv la un server din afara AIT". În urma verificării echipamentelor descoperite, s-a stabilit că, imediat după destituirea luI Sămărtinean, au fost tăiate cablurile pentru înregistrările audio de la receivere, dar nu şi de la dispozitivele clandestine de supraveghere. Fostul SRI-ist: "Nu pot vorbi"
Încercarea de a-l contacta telefonic pe Cornel Sămărtinean pentru a comenta operaţiunea ilegală de supraveghere nu a avut succes. Acesta şi-a blocat numărul de telefon, care este "redirecţionat către o destinaţie invalidă". Nici Mircea Preunca nu a fost mai darnic cu declaraţiile. "Sunt într-o şedinţă, nu pot vorbi", a spus acesta. Luni, conducerea AIT a depus o plângere penală la Parchet pentru supravegherile ilegale.