Doi tineri din Deva sunt pe cale să „dea lovitura”: devin proprii lor şefi, scapă de grija zilei de mâine (din punct de vedere financiar) şi asta urmându-şi o pasiune descoperită nu cu mult timp în urmă – lavanda. Liliana (37 de ani) şi Florin Călugăru (40) au pus bazele unei afaceri mici, dar care se anunţă profitabilă, transformând lavanda în bucheţele decorative, săpunuri, creme de faţă, odorizante frumos ambalate sub formă de săculeţi, jucării sau pernuţe pentru somn liniştit.
Prin 2003, Liliana şi Florin au plecat la muncă în Italia. În 2008 s-a născut minunea lor, Daria. În 2009 s-au întors în România dorind ca fiica lor să nu crească într-o ţară străină, dar şi să facă ceva al lor. Au nimerit în plină criză economică, înapoi, acasă. Florin este muzician aşa că i-a fost relativ uşor să se întoarcă la meseria lui. Liliana nu s-a mai întors la şcoală, ca învăţătoare, ci lucrează ca programator producţie la o multinaţională, în Hunedoara. Vreo trei ani au tot „tatonat terenul”, încercând să vadă în ce fel de mică afacere ar merita să-şi investească o parte din economii. Ideea le-a venit într-o vacanţă în Corfu: „Am intrat într-un butic cu produse doar din lavandă. Iar asta pentru că şi eu şi soţia mea eram şi suntem îndrăgostiţi de culoarea mov. Acolo ne-am dat seama că asta am putea face şi acasă. Aveam un teren, lângă Deva pe care nu doream să punem porumb sau grâu. Am decis să-l cultivăm cu lavandă. Am întrebat cu cât ar cumpăra producţia marile companii de pe la noi. Preţurile oferite erau foarte mici şi-n plus, puneau şi fel de fel de condiţii. Am renunţat. Ne-am dat seama apoi că putem noi să o valorificăm”, povesteşte Florin.
Bani mai puţini, muncă multă
Mai întâi, până şi-au intrat în mână, Florin şi Liliana au creat produse cu flori de lavandă cumpărate de la alţi producători din ţară. Au reuşit adevărate minuni cu miros splendid şi proprietăţi uimitoare, pe care au început să le vândă pe la târgurile meşteşugăreşti din zonă. Apoi, în toamnă, şi-au înfiinţat plantaţia de lavandă. Are, deocamdată doar 2.000 de metri pătraţi. „E suficient, pentru acum, mai ales că lavanda înfloreşte de două ori într-un an: la sfârşit de mai început de iuie şi la sfârşit de august început de septembrie. Ne-au costat 1.500 de lei butaşii de lavandă şi 1.200 aratul şi discuitul. Avem însă probleme cu găsirea de oameni dispuşi să ne ajute. La plantat am participat noi doi, părinţii mei şi părinţii Lilianei, plus o vecină pasionată de grădinărit. Lavanda nu e foarte pretenţioasă, dar trebuie să cureţi buruienile de lângă ea, o dată pe săptămână. Nu ierbicidăm pentru că vrem să avem un produs sută la sută bio. Am oferit şi 100 de lei pe zi localnicilor din satul în care avem plantaţia şi tot n-a dorit să vină nimeni. Nu înţeleg de ce”.
Bună de mirosit, de întins pe piele dar şi de...băut
Iarna trecută, soţii Călugăru au creat site-ul afacerii, după un brand potrivit ca o mănuşă: LavanDaria (lipind numele plantei de cel al fiicei lor). Au continuat să vândă produse cu materie primă din altă parte, iar în vara aceasta folosesc prima „recoltă” de pe plantaţia proprie. Primesc destule comenzi de la cei care intră pe site, însă nu suficiente ca să poată renunţa, încă la „job-uri”. Acest lucru se va întâmpla însă la toamnă, când au de gând să deschidă un mic magazin în Deva. „Nu vrem nici să stăm tot plecaţi pe la târguri, prin ţară, deşi vânzarea e bună.
Nu visăm nici la vreun imperiu al lavandei. Ne dorim doar să avem produse bune, curate, care să-i încânte şi să-i ajute pe oameni, iar astfel să trăim decent. Singurul «lux» la care sperăm este să scăpăm de grija zilei de mâine şi să ne permitem două vacanţe pe an. Avem un atelier în oraş, dar ne-ar prinde bine un mic magazin, cu atelierul în partea din spate. Oamenii, mai ales doamnele, încep să se reorienteze spre ce e natural şi sănătos. Un săculeţ mic cu lavandă costă 4 lei, iar mirosul persistă cel puţin doi ani. Lavanda e cel mai bun antidot pentru molii. Dar nu e doar atât. Eu, înainte să folosesc lavanda, dormeam cel mult patru ore pe noapte. De când am în dormitor o pernuţă mică în care e lavandă nu mai am problema asta. Fiica mea la fel. Eu unul, de cel puţin două ori pe săpătămână, beau şi cafea cu lavandă. Da, nu zâmbiţi. Dacă ai un espresor, pui doar pe jumătate cafea în acea cupă mică, apoi presari puţină lavandă curăţată de praf cu un jet scurt de apă rece, apoi pui peste, iarăşi, cafea. Merită încercat”, spune Florin Călugăru.
Gama de produse „LavanDaria” este deja destul de largă, de la micii săculeţi „de pus în maşină”, mărturii pentru cununii, sau botezuri, buchete decorative până la jucării „umplute” cu lavandă (bufniţe, iepuraşi, ursuleţi), săpun, creme, măşti faciale şi „mixuri” de lavandă cu sare de Praid, puse în pernuţe pentru somn uşor, dar şi în borcănaşe destinate băilor cu adevărat de-stresante şi revigorante. Totul este natural şi „hand-made”. Până şi ambalajele sunt din in sau bumbac sută la sută, pentru a permite mirosului de lavandă să iasă mai uşor. Chiar şi vasele ornamenlate care fac parte din oferta „LavanDaria” sunt făcute de cei trei membri ai familiei Călugăru.