Moartea lui Osama bin Laden este o lovitură foarte puternică, una de imagine dar şi în structura organizaţiei teroriste al-Qaida, acest concept al rezistenţei de tip islamist la ceea ce ei numesc „agresiunea Occidentului”, spune pentru EVZ Laura Sitaru, specialistă în civilizaţie arabo-islamică, lector la catedra de arabă a Universităţii Bucureşti şi cercetător la Institutul Diplomatic Român.
Laura Sitaru sugerează că impactul pe care eliminarea lui bin Laden îl va avea asupra operaţiunilor teroriste viitoare este greu de anticipat în acest moment. „Depinde foarte mult de cum va reacţiona al-Qaida prin diversele ramuri sau grupări care se revendică de la aceeaşi ideologie, însă cu siguranţă este o lovitură foarte puternică, de imagine dar şi în structura organizaţiei”, spune specialista.
Ea subliniază că al-Qaida este însă mai mult decât o grupare tangibilă, ci mai degrabă un concept. „Al-Qaida este un concept. Lumea în general se referă la grupare ca la o structură tangibilă, palpabilă, ea este mai degrabă însă un concept al rezistenţei de tip islamist la ceea ce ei numesc agresiunea occidentului. Iar bin Laden a fost un simbol, fără îndoială, al acestui tip de rezistenţă”, spune Sitaru.
Lectorul universitar crede că uciderea lui bin Laden are în primul rând relevanţă pentru extremismul islamic şi mai puţin pentru lumea musulmană în general.
„Evenimentul, până în momentul de faţă, a fost recepţionat în lumea arabă cu reacţie zero. Până acum nu avem nicio reacţie a străzi,i nici o reacţie oficială. Cât priveşte latura cealaltă, a extremismului musulman, aici avem deja o reacţie, din partea islamului ne-arab, este vorba despre o grupare care se revendică de la ideologia al-Qaida, din Somalia, se numesc „Tinerii luptatori”, care a declarat mai devreme pentru televiziunea Al-Jazeera că moartea lui Osama bin Laden nu înseamnă sfârşitul jihadului împotriva a ceea ce ei numesc „agresiunea occidentului”, agresiunea politică şi culturală în acelaşi timp”.
„Dacă o să avem reacţii ale străzii este foarte probabil că vor fi din zona islamului ne-arab, aşa cum am văzut cu ceva timp în urmă reacţiile afganilor la arderea Coranului. Deci din zona Afganistanului, a Pakistanului, dar şi din zona islamului african ne-arab”, spune Sitaru, care apreciază că lumea arabă „este ocupată cu alt tip de evenimente în această perioadă”, fiecare stat în parte având probleme foarte serioase, unele rezolvate, altele în curs de rezolvare sau nu.
Laura Sitaru crede că revoltele din lumea arabă au subminat mesajul al-Qaida. „Aceste revoluţii din ţările arabe au venit cu un alt mesaj, au venit din altă direcţie ideologică. De altfel, participarea elementului musulman radical la aceste revolte a fost şi este, la cele în desfăşurare, minimă, vocea lor auzindu-se doar marginal”. Specialista observă că islamiştii radicali au fost chiar nevoiţi să se alăture, pentu că nu au altă opţiune, corului majoritar care nu doreşte instaurarea unui stat islamc. „Da, cred că succesul acestor revolte care nu au fost instrumentate de grupările islamiste, a însemnat un eşec al mesajului de tip al-Qaida”, conchide Laura Sitaru.