Antena 3 pierde o piesă grea. MOTIVELE PLECĂRII? „Un ocean de ură, de idei repetate obsesiv în spațiul public, de invective…”

În urmă cu aproximativ 3 săptămâni, cunoscuta prezentatoare de la Antena 3, Laura Nureldin, a anunțat că urmează să plece de la pupitrul știrilor, după 16 ani. Pe data de 26 august a fost ultima dată când aceasta a prezentat știrile pentru cunoscutul post de televiziune.

Într-un interviu acordat recent pentru DCNews, aceasta a discutat despre decizia sa, precum și despre proiectul la care lucrează în prezent. În prima parte a interviului, aceasta a discutat despre pasiunea sa – scrisul - și care sunt principalele motive pentru care face acest lucru.

 

Întrebată dacă în România s-ar putea trăi numai din scris, jurnalista a declarat: „Nu prea. Bine, presupun că nu e valabil pentru toată lumea, habar n-am. Dar, cu siguranță, e valabil pentru cei mai mulți autori. Toți mai facem câte ceva pe lângă. Eu, de pildă, traduc cărți, sunt și translator-interpret, fac voice over. Gândește-te că, din prețul unei cărți, autorul primește 10 la sută. Dacă o carte costă 30 de lei, asta înseamnă că autorul va primi 3 lei. Cam de-un covrig, așa. Și nu, nu e vina editurilor. Pur și simplu așa stau lucrurile în România”.

 

 După ce a plecat de la pupritrul știrilor, Laura Anca Mariam Nureldin, a declrat că lucrează la proiecte noi. În cadrul interviului aceasta a spus că în prezent se ocupă de „O altă poveste fantasy. Un spin-off din Revertis, dacă vrei. A fost prima (și ultima, cu siguranță) dată când am crezut că „văd" firul poveștii de la început până la final. Așa că m-am pomenit cu un blocaj de toată frumusețea, pentru că gândul meu despre ce trebuia să fie nu se potrivea cu ce era de fapt. Am renunțat la ce credeam eu că e și am lăsat-o să fie ce vrea ea. Acum, scriu așa cum le-am scris și pe celelalte: lăsându-mă dusă și surprinsă de poveste”.

 

În ceea ce privește decizia de a pelca de la Antena 3, aceasta a declarat: „N-a fost o picătură. A fost un ocean. De ură, de lipsă a dorinței de a comunica, de idei repetate obsesiv în spațiul public, de invective, de mitocănie justificată prin „corectitudinea" cauzei pentru care luptau unii sau alții. Meseria de prezentator e una foarte frumoasă - în ciuda opiniei unora care n-au pășit în viața lor într-un studio TV, să fii prezentator de știri înseamnă mult, mult mai mult decât să citești din prompter; or, nici asta nu-i ușor. Chiar, pe ăștia care numesc „prompteriști" prezentatorii de știri le-aș pune să citească cinci minute un text scris pe prompter. Cu intonație, respirație corectă, frazare logică, mimică adecvată, dicție, calm orice s-ar întâmpla pe lângă ei, orice li s-ar fi întâmplat înainte de live... S-ar putea să fie surprinși. Meseria de prezentator, ziceam, e una foarte frumoasă. Dar, la un moment dat, m-am uitat în jur și am văzut că nu prea mai am pentru cine s-o fac. Cu puține excepții, oamenii au început să ne vadă ca pe niște soldăței de plumb care trebuie să spună așa sau altfel, care trebuie să aibă atitudinea ce rezonează cu convingerile lor, ale celor din fața televizorului. Or, treaba prezentatorului e cu totul alta. Eu, una, am făcut-o mereu la fel, indiferent unde am lucrat în cei 16 ani „la televizor". Doar percepția unor telespectatori s-a schimbat în funcție de sigla care apărea lângă mine. Eu am rămas aceeași”.