Laura Kovesi: „Nu vă confi scă nimeni. Antena 3 nu este parte în dosar”

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a explicat într-un interviu TV că ANAF, nu DNA, se ocupă de executarea silită în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

 Direcția a fost desemnată de instanță să identifice și să indisponibilizeze conturi și imobile pentru recuperarea prejudiciului din dosarul ICA, iar executarea efectivă o va face statul, prin Ministerul Finanțelor Publice, Antena 3 nefiind parte în cauză.

Minciuni la televizor

Kovesi a negat afirmaţia că Antena 3 este confiscată de DNA, întrucât Antena 3 nu a avut nicio calitate în procesul în care a fost condamnat Dan Voiculescu. Şefa DNA a precizat că hotărârea de condamnare nu are legătură cu libertatea presei. „Libertatea presei nu o garantează premierul sau orice altă persoană, ci legea”, a mai spus Kovesi la Adevărul Live, preluat de B1TV. Ea a reafirmat că postul de televiziune Antena 3 nu are calitate în acest dosar, fiind doar chiriaş întro clădire a unei firme în cazul căreia instanţa a dispus confiscarea. După ce clădirea trece în proprietatea statului, în urma executării silite, se va stabili ce se întâmplă mai departe cu clădirea, dacă ea va fi vândută la licitație.

Șefa DNA a explicat cum se aplică hotărârea instanței. „Dacă ne referim la imobile — sunt clădiri și terenuri, acestea vor fi trecute în proprietatea statului, indiferent dacă sunt gajate sau ipotecate în favoarea unor alți creditori. Efectiv, acest lucru se va realiza de către Ministerul Finanțelor și care va executa această hotărâre la fel cum se execută orice hotărâre judecătorească (...) Dacă sunt contracte de închiriere și ele nu expiră până la momentul la care se face executarea silită, contractul de închiriere poate fi sau nu prelungit de către stat”, a susținut ea. În același timp, Kovesi a criticat lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu privire la atacurile făcute la adresa procurorilor și judecătorilor din dosarul ICA. „CSM nu a existat în acest caz. Am văzut adevărate linșaje mediatice la adresa procurorilor și a judecătorilor cu ocazia judecării acestui dosar, în care CSM pur și simplu nu a intervenit. Consiliul Național al Audiovizualului nu a intervenit. (...) Eu cred că cele două instituții, atât CSM, cât și CNA, trebuie să-și îndeplinească rolul pe care îl au prin lege”, a completat Kovesi. Imediat după acestă declarație, conducerea CSM a sesizat Inspecția judiciară pentru a face verificări în acest caz. Inspectorii trebuie să stabilească dacă și în ce măsură a fost adusă atingere independenței și imparțialității magistraților implicați în dosarul ICA precum și dacă a fost adusă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.