Republica Moldova. Bunuri de aproape 200 de milioane de dolari, înghețate în trei țări, în dosarul Laundromatul rusesc. Schema, pusă la cale de Veaceslav Platon, a permis spălarea a peste 22 de miliarde de dolari din Rusia. În luna octombrie curent, omului de afaceri i-au fost înaintate noi învinuiri, la Moscova.
Procuratura Anticorupție oferă detalii din dosarele Laundromat
Procurorii anticorupție au primit confirmarea, din partea a trei țări, că au fost identificate bunuri provenind din schema de spălare de bani, în valoare de 190 de milioane de dolari. În baza probelor administrate de acuzatori, o jurisdicție străină a înghețat deja conturi bancare în valoare de peste 100 milioane de dolari. Urmează să fie aplicate sechestre în valoare de 40 milioane de dolari și 50 milioane de dolari în alte două jurisdicții.
„Pe parcursul anului 2024, Procuratura Anticorupție a furnizat informațiile și probele necesare pentru identificarea conturilor bancare implicate. Inclusiv, urmărirea fluxurilor financiare și blocarea acestora. Aplicarea sechestrului și eventuala confiscare a acestor bunuri reprezintă un pas important în recuperarea acestora în interesul cetățenilor”, se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Platon, un nou capăt de acuzare în Laundromatul rusesc
Din luna octombrie, Veaceslav Platon, judecat în lipsă în Republica Moldova, are la activ un nou dosar în Rusia. Omul de afaceri este învinuit de aceeași infracțiune, pentru care a fost condamnat, în 2023, la 20 de ani de închisoare.
Conform presei moscovite, care citează Ministerul de Interne, Platon ar fi retras peste 48 de miliarde de ruble.
„Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon a fost acuzat în noi episoade de retragere de fonduri din Rusia. Toate acuzațiile incriminate lui Platon au fost comise „după aceeași schemă". A fost efectuată cu „complici" - Alexander Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi”, au scris mai multe portaluri, citând un comunicat oficial.
În 2023, o instanță din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare. Platon este învinuit că a facilitat retragerea de fonduri în valută străină din Rusia, în valoare de peste 126 de miliarde de ruble.
Cum funcționa schema de spălare de bani
Anchetatorii ruși susțin că Platon, în complicitate cu Vladimir Plahotniuc, a organizat o schemă de spălare a banilor. Inițial, se încheia un contract de împrumut între o companie din Rusia și o companie din străinătate. Fidejusorii acestor contracte erau cetățeni ai Republicii Moldova.
La scurt timp, compania rusă rezilia contractul, iar judecători o obligau să întoarcă banii. Resursele erau transferate prin intermediul Moldindconbank, controlată de Platon.
Într-o reacție, Platon a declarat că sentința este una ilegală.
„Federația Rusă este cunoscută prin ignoranță totală față de lege și de bun de simț”. Omul de afaceri s-a arătat surprins de faptul că nu i-au fost înaintate învinuiri „pentru vreo postare pe Facebook, pentru calomnie sau altceva”, a comentat acesta pentru ziua.md.