Latifundiarii Romaniei

Asociatul lui Omar Hayssam, prietenul din copilarie al lui Adrian Nastase si doi miliardari cu dosare penale vor pune mana pe milioane de euro din fondurile comunitare.

In spatele companiilor care vor beneficia de cele mai consistente subventii pentru agricultura se afla Culita Tarata si Ioan Niculae (cercetati penal), Marian Bucur (amicul lui Nastase) sau Jihad Ibrahim El-Khalil (apropiat al lui Omar Hayssam).

Subventiile pentru agricultura acordate Romaniei de Uniunea Europeana au provocat inghesuiala la ghiseele Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA). Data-limita pentru depunerea cererilor de subventionare a fost 25 iunie a.c.

In cea mai recenta editie, revista „Capital” a dezvaluit topul primelor zece firme romanesti care au solicitat fonduri de 15,5 milioane de euro pentru agricultura. Nume controversate precum cel al lui Culita Tarata, Ioan Niculae sau Angela Toncescu se afla in spatele companiilor care vor beneficia curand de finantari: 50 de euro pentru fiecare hectar - subventie UE, plus 30 de euro de la bugetul de stat. Cei 80 de euro la hectar reprezinta o miza importanta pentru marii mosieri ai tarii.

„Evenimentul zilei” a identificat in topul solicitantilor de fonduri comunitare alti doi afaceristi consacrati in clientela economica a guvernarii PSD. Unul dintre ei este libanezul Jihad Ibrahim El-Khalil, un apropiat al lui Omar Hayssam (acuzat de terorism). Celalalt e Marin Bucur, patronul Casei Capsa, prietenul din copilarie al ex-premierului Adrian Nastase.

JIHAD IBRAHIM EL-KHALIL

Omul lui Hayssam Firma Maria Trading SRL, pozitionata pe locul sapte in topul primilor beneficiari de fonduri UE, este patronata de afaceristul libanez Jihad Ibrahim El-Khalil. Personaj controversat, Jihad gestioneaza 22.000 de hectare de teren agricol in judetele din sud-estul tarii (Calarasi, Giurgiu, Constanta) si face comert de anvergura cu oi din rasa merinos australian si cu taurine.

Jihad este partener de afaceri si apropiat al celebrului Omar Hayssam, sirianul implicat in rapirea ziaristilor romani, cercetat in mai multe dosare penale pentru infractiuni economice si dat in urmarire internationala.

De altfel, de numele lui Jihad se leaga disparitia lui Hayssam, a carui prezenta a fost, ulterior, semnalata in Siria. Mediile de informatii au acreditat ideea ca Omar Hayssam a fugit din Romania in iulie 2006, din Portul Midia, imbarcat la bordul vasului „Mahmoud al IV-lea”, specializat in transportul de berbecuti.

Vaporul era administrat chiar de firma Maria Trading, controlata de Jihad El-Khalil, abonata, acum, la subventii agricole. Concret, Jihad urmeaza sa primeasca 541.100 euro din fondurile comunitare, plus 324.660 euro de la bugetul national pentru cele 10.822 ha lucrate de societatea Maria Trading.

Sponsor traditional al PSD, Jihad El-Khalil a obtinut marile sale concesiuni agricole in timpul guvernarii Nastase.  In 2006, EVZ a dezvaluit ca libanezul, ajutat de autoritatile locale, si-a salvat terenurile de la o inundare controlata, menita sa previna calamitatile naturale.

Jihad El-Khalil a comentat pentru EVZ: „Toate firmele vor primi bani, impreuna cu noi. Subventia nu e foarte mare in Romania. De exemplu, in Franta se acorda 300 euro la hectar. Dar asa e in primul an. Speram ca pe viitor sa primim mai mult. Actuala finantare e rentabila pentru noi, cei care crestem animale, dar nu si pentru cei care cultiva cereale”.

MARIN BUCUR Omul lui Nastase Se numeste Marin Bucur si e prieten din copilarie cu fostul premier Adrian Nastase. In timpul guvernarii PSD a devenit proprietarul legendarei Casa Capsa, pe care a transformat-o in hotel de lux, dupa ce a renovat-o cu marmura furnizata de firmele PD-istului Adriean Videanu.

 A simtit ca agricultura aduce profit si a concesionat, pe bani putini, mare parte din Insula Ialomitei (IAS Facaieni). Contractul respectiv, incheiat de Agentia Domeniilor Statului (ADS), cu asociatia agricola Zimbrul SA - controlata de Marin Bucur, a ajuns pe biroul procurorilor DNA in cadrul unui dosar mai amplu privind concesionarile clientelare.

Pana una-alta, Zimbrul SA figureaza pe locul opt in topul firmelor care vor beneficia de fonduri europene. Cele 10.124 hectare pe care societatea lui Bucur le lucreaza in Ialomita vor fi subventionate cu 506.200 euro din fondurile comunitare si cu 303.720 euro de la bugetul de stat.

Marin Bucur a pus mana pe terenul ialomitean participand la o licitatie organizata de ADS in care singurul sau competitor, compania unui PSD-ist din Urziceni, a fost descalificat rapid, jucand rol de „mana moarta”. Ramas singur in cursa, Bucur a refuzat de cinci ori pretul cerut de ADS (37 miliarde lei vechi). A sasea oara a impus pretul sau: 2,2 miliarde lei vechi.

Constructii Baneasa SRL, alta firma a lui Bucur, a derulat doua minicontracte de antrepriza cu institutia Camerei Deputatilor, la scurt timp dupa ce Adrian Nastase a devenit presedintele acesteia, in decembrie 2004. Astfel, Bucur a incasat, din scurt, peste 1,5 miliarde de lei vechi. Ieri, fostul consatean al lui Nastase, nu a putut fi contactat.

PRIMII PE LISTA Tarata si Niculae

Potrivit revistei „Capital”, datele APIA arata ca pe primul loc se situeaza firma TCE 3 Brazi SRL, din Braila, detinuta de Culita Tarata. Fost deputat PSD, acesta a fost cercetat de DNA pentru arendarea unor terenuri in Insula Mare a Brailei. Latifundiarul Tarata va primi 2,8 milioane euro din fondurile comunitare si peste 1,6 milioane euro de la bugetul de stat.

Alt mosier este Ioan Niculae, patronul InterAgro. El ocupa locul patru in topul subventionatilor, urmand sa primeasca peste 1,7 milioane euro. Niculae este anchetat in dosarul „SRI Prahova”.

Acelasi Niculae va mai primi aproape un milion de euro prin firma Intercereal SA Movila. Aici, magnatul este asociat cu Angela Toncescu, fost director general al Asirom si actual presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Asirom este patronata tot de Niculae.

Si fostul arbitru Adrian Porumboiu va beneficia de doua milioane de euro care vor intra in conturile firmei sale, Comcereal. Inca 800.000 euro vor ajunge la Agrocomplex Barlad, societate in care Porumboiu e administrator.

BANI VIA LUXEMBURG

Paravanul

Ultimul loc in topul solicitantilor de subventii agricole este ocupat de firma Delta-Rom Agriculture SRL, din Tulcea. Aceasta a primit in concesiune 9.996 ha in Delta Dunarii, de la Consiliul Judetean Tulcea.

Delta-Rom este controlata de Fri-el International Holding. O societate anonima inregistrata in Luxemburg (Rue Jean Monnet, 5). Surse din mediul de afaceri tulcean sustin ca off-shore-ul luxemburghez apartine lui Sorin Ovidiu Vintu, unul dintre proprietarii importanti din Delta. Insa, Vintu ne-a declarat ca informatia e falsa: „Pentru un speculant ca mine, agricultura e sinucidere curata.”