Ministerul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat astăzi la Deva că un al treilea control privind tăierile de masă lemnoasă din Parcul Naţional Retezat va fi finalizat săptămâna viitoare. Scandalul a pornit în vara acestui an, când Direcţia Silvică Hunedoara a fost acuzată că permite efectuarea de tăieri în locul numit Valea Râu Şes, aflată în zona-tampon al Parcului Naţional Retezat (PNR).
Organizaţiile ecologiste si autorităţile din domeniu au fost alertate în luna iulie a acestui an asupra faptului că în zona-tampon a PNR se efectuează tăieri de arbori sănătoşi, sub pretextul unei invazii de ipide care ar provoca uscarea pădurii. La vremea respectivă, Direcţia Silvică Hunedoara a susţinut că lucrările sunt perfect legale şi cât se poate de necesare, chiar în timp ce Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic Timişoara aplica o primă serie de sancţiuni pentru nerespectarea legislaţiei în domeniu.
Direcţia Silvică şi firma care efectua lucrările nu aşteptaseră aprobarea specială dată de Ministerul Mediului de care aveau nevoie pentru a începe lucrările. Tot atunci s-a constatat că şi rutele de scoatere a arborilor tăiaţi nu erau respectate, iar pe versanţi, buldozerele făcuseră prea multe drumuri pentru scoaterea molizilor. Scandalul s-a amplificat în momentul în care Academia Română a atras atenţia asupra faptului că felul în care se procedează pentru limitarea infestării pădurilor din Valea Râu Şes trebuie analizat în amănunt, iar conducerea RNP a replicat că Academia are interesul de a-şi amenaja în acea zonă un ocol silvic privat. "A fost la început un control superficial făcut de RNP. Nu am fost mulţumit de rezultate şi am trimis în zonă Corpul de Control al Ministerului Mediului. S-au pus deja o serie de concluzii, iar săptămâna viitoare o nouă echipă de control va verifica în amănunt situaţia din Parcul Naţional Retezat, după care se vor lua toate măsurile care se vor impune", declară Laszlo Borbely.
La finele săptămânii trecute, Consiliul Ştiinţific al PNR a decis să ceară Ministerului Mediului extinderea zonei integrale de protecţie a parcului la limitele actualei zone-tampon, astfel încât exploatările forestiere de pe întregul teritoriu al Parcului Naţional să nu mai fie posibile. Borbely spune că va analiza propunerea, însă nu crede că este posibilă o asemenea măsură, decât pentru anumite zone ale parcului.