Deputații juriști au avizat începerea urmăririi penale a lui Laszlo Borbely

Deputații juriști au aprobat, astăzi, solicitarea privind ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului UDMR Laszlo Borbely și avizat începerea urmării penale. Decizia a fost luată cu şapte voturi "pentru" şi trei "împotrivă".

UPDATE 2. Președintele comisiei juridice, Daniel Buda a precizat că lista de prezență a fost semnată de 19 deputaţi şi a invocat hotărârea Curţii Constituţionale pentru a argumenta că nu este nevoie de cvorum pentru luarea acestei decizii. El a precizat că plenul este cel care decide asupra solicitării referitoare la deputatul Laszlo Borbely.

Camera Deputaţilor ar putea să ia o decizie în plen în 24 aprilie în privinţa cererii de încuviinţare a începerii urmăririi penale a fostului ministru Laszlo Borbely, deoarece în această săptămână activitatea deputaţilor este în comisii, iar săptămână viitoare şedinţa se va desfăşura fără vot final.

UPDATE 1: Laszlo Borbely a susținut că este nevinovat, că este neîntemiat cazul său, dosarul său nemaifiind actualizat din iulie 2011. "Ceea ce este cel mai grav, după părerea mea, următoarea speţă: în data de 11 iulie 2011 DNA-ul a dat un comunicat prin care, de fapt mă acuza de cumpărare de influenţă în legatură cu apartamentul din Bucureşti. După patru zile, în data de 15 iulie, domnul Morar, director general al DNA, a ieşit cu o declaraţie în care a spus că nu există un caz Borbely", a susţinut deputatul UDMR.

El a mai spus că "după data de 15 iulie 2011 nu a existat nicio probă suplimentară în dosar în cazul meu în ceea ce priveşte apartamentul meu din Bucureşti". "Dacă ne referim la casa din Târgu Mureş,  sunt toate facturile în regulă şi evident, când se termină şi se recepţionează aceste lucrări, atunci va trece în proprietatea mea', a mai explicat Laszlo Borbely. Fostul ministru al Mediului a mai spus că o audiere a sa la DNA ca martor ar fi eliminat "cheltuielile publice" făcute de procurori pentru audierea a peste 65 de persoane. "Dacă  mă chemau la DNA ca martor, într-o oră puteam să clarificăm şi nu trebuiau să cheme la DNA tâmplari, dulgheri, designeri şi alţii pentru a face cinci dosare care de fapt demonstrează, după părerea mea, nevinovăţia mea", a mai declarat Laszlo Borbely. Şedinţa comisiei juridice s-a desfăşurat cu uşile închise, iar reprezentanții Opoziției au lipsit. Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat, miercurea trecută ministrului Justiţiei, la cererea procurorilor anticorupţie, declanşarea procedurilor pentru obţinerea avizului din partea Camerei Deputaţilor, necesar declanşării urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, deputat UDMR, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Laszlo Borbely este implicat într-un dosar instrumentat de DNA Oradea, în care au fost puşi deja sub acuzare omul de afaceri Ioan Ciocan şi consilierul personal al ministrului Szepessy Szabolcs.

Procurorii DNA Oradea au arătat că omul de afaceri Ioan Ciocan a renovat, prin firma sa SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, un apartament din Bucureşti ce aparţine cuscrei ministrului, primind în schimb 19 contracte de la Administraţia Naţională - Apele Române, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului. CITIŢI ŞI:

  • Faptele care au produs demisia lui Laszlo Borbely: 50.000 de euro apăruţi din senin. Cine îl va înlocui
  • DNA cere începerea urmăririi penale a ministrului Laszlo Borbely
  • Vasile Blaga: DNA nu va obstrucționa Justiția în cazul Borbely
  • Traian Băsescu a luat act de demisia lui Borbely și l-a numit pe MRU interimar la Mediu