Laserul care distruge 100 de metastaze

Doctorii bucureşteni au testat un nou tip de aparat care poate prelungi viaţa bolnavilor aflaţi în stadii avansate de cancer.

Medicii specialişti în chirurgie toracică de la Spitalul Militar Central, din Bucureşti, au realizat, joi, în premieră, două operaţii cu laserul Nd Yag, un aparat de ultimă generaţie, care nu există în niciun alt spital din România. Această tehnică a fost testată pe doi pacienţi cu metastaze pulmonare: o femeie în vârstă de 40 de ani şi un bărbat de 60 de ani. „Pacienţii se simt bine, iar marţi îi vom externa”, ne-a declarat chirurgul Constantin Grozavu, cel care a coordonat echipa operatorie. Nu se distruge funcţia plămânului

Pacienţii au fost operaţi gratuit, investiţia fiind suportată de firma care a adus aparatul în ţară. Dacă vor mai exista pacienţi care se vor preta intervenţiei cu acest laser, medicii vor mai realiza în săptămânile următoare şi alte intervenţii gratuite. „Important este să nu aibă şi alte metastaze, la alte organe. Un pacient cu multiple metastaze nu poate suporta o astfel de operaţie”, a atenţionat medicul Constantin Grozavu.

O metastază la plămâni nu înseamnă că pacientul a ajuns la stadiul final al unei boli, susţin specialiştii. După o astfel de operaţie, viaţa bolnavilor poate fi prelungită cu unul până la cinci ani. „Cu acest aparat de ultimă generaţie pot fi scoase peste 100 de metastaze, fără să fie distrusă funcţia plămânului”, a explicat chirurgul Constantin Grozavu.

Intervenţia cu Nd Yag durează minim o oră, dar este avantajoasă pentru că nu presupune hemoragii. „Nu au loc pierderi mari de sânge şi se păstrează integru o mare parte din ţesutul pulmonar”, a adăugat medicul Constantin Grozavu. În plus, spun specialiştii, nu există un consum mare de anestezice, aşa cum se întâmplă la operaţiile clasice, şi nici de alte materiale sanitare, cu excepţia fibrei optice.   Faţă de chirurgia clasică, cea cu laser permite tăieturi de mare fineţe, care afectează mai puţin funcţia organelor. „Intervenţia cu laserul reprezintă încă o şansă acordată bolnavului, deoarece are avantajul că salvează o mare parte din organ. Prin metoda clasică exista riscul să scoatem, de exemplu, unul dintre lobii plămânului la pacienţii operaţi”, a detaliat Constantin Grozavu. Totuşi, laserul nu îi scapă pe pacienţi de terapia oncologică obişnuită, respectiv de şedinţele de chimioterapie.

În România, cancerele pulmonare sunt foarte frecvente, mai ales la bărbaţi, iar medicii se plâng în continuare că bolnavii se prezintă târziu la doctor, în stadiile 3 şi 4 ale bolii.

TEHNOLOGIE DE TOP

Nelipsit în centrele de excelenţă   Laserul care a fost adus la Spitalul Militar costă 100.000 de euro, dar se găseşte în mai toate centrele de excelenţă din Europa. Tehnica este folosită în ţări precum Germania, Italia, Anglia, Austria, Elveţia, Franţa, Polonia şi Slovenia.