Laptopurile viitorului, fără unităţi optice?

După ce în urmă cu ceva vreme Toshiba a lansat cel mai uşor laptop din lume, marţi, compania Apple a lansat cel mai subţire laptop din lume.

Ambele, pe lângă faptul că sunt două realizări tehnologice importante, atrag atenţia asupra unui aspect: lipsa unităţii optice.

Nici Toshiba Portege R500, nici Apple MacBook Air nu încorporează o unitate optică de citire şi imprimare de CD-uri sau DVD-uri. Steve Jobs, directorul general al Apple, a declarat: „Unitatea optică nu mai este necesară deoarece utilizatorii îşi pot descărca de pe internet filme şi muzică direct pe computer“.

Însă Jobs uită că un computer este folosit şi în procese educaţionale şi creative şi că CD-urile şi DVD-urile sunt încă folosite la scară largă pentru a salva sau transmite informaţia. Asta deoarece sunt mult mai ieftine decât alte dispozitive de stocare portabile, precum un memory stick sau un Hard Disk extern.

Mai mult, jocurile sau softurile preferate, cumpărate pe CD sau DVD, nu mai pot fi instalate şi nici vizionate; la fel şi filmele procurate de la magazin. Aceste laptopuri vor fi evitate şi de cei care nu au acces la internet sau nu folosesc reţeaua globală. Producătorii combat criticile „Aceasta nu este o problemă deoarece MacBook Air se poate conecta la unităţile optice ale altor Mac-uri sau PC-uri, pentru a fi instalate aplicaţii“, a adăugat Jobs. Varianta aceasta nu este însă deloc facilă, în cazul în care utilizatorul nu dispune de un al doilea PC sau Mac la un moment dat sau deloc - în cazul în care călătoreşte.

Pe deasupra, la momentul în care capacitatea de stocare a computerului este depăşită, utilizatorul nu va putea salva această informaţie, pentru a face loc. Probabil majoritatea utilizatorilor ar prefera un computer puţin mai greu sau mai gros, de dragul unei unităţi optice.

Toshiba Portege R500, care are o greutate de numai 780 de grame, costă în jur de 2.700 de dolari, iar cel mai subţire laptop, Apple MacBook Air, costă 1.700 de dolari.