Lacul Laguna Albastră de lângă Aghireșu, judeţul Cluj, este una dintre minunile Românieu datorită apei albastre, care seamănă cu aceea din Marea Mediterană.
Situat la 30 de kilometri de municipiul Cluj-Napoca, lacul este spectaculos, fiind flancat de pietre calcaroase gălbui şi vegetaţie spectaculoasă.
Format pe locul unei foste mine de caolin (n.r. - argilă albă), ce aparţinea de Exploatarea Minei Aghireşu, lacul a secat în 1995, dar natura a avut alte calcule, astfel că apa s-a adunat din nou.
La Lacul Laguna Albastră se poate urmând traseele: Cluj-Napoca - Baciu - Gârbău - Aghireş Fabrici sau Cluj-Napoca - Gilău - Căpuş - Gârbău - Aghireş Fabrici.
În 2015, omul de afaceri Ioan Tecar a devenit noul proprietar al Lagunei Albastre. “Am achizitionat Laguna Albastra pentru ca am vazut, efectiv, zona si ce se poate face acolo. Mi-am dat seama ca acolo se pot face lucruri frumoase, minuni, datorita reliefului, galeriilor care sunt acolo, apei si zonei. Gandim un proiect turistic pentru Laguna Albastra, o investitie de 15-20 de milioane de euro, pe o perioada de cinci ani. Ma gandesc sa atrag fonduri europene, dar si la un parteneriat public-privat cu Primaria Aghiresu. Sunt posibile mai multe scenarii, cert este ca se pot face lucruri extraordinar de frumoase”, a declarat Tecar pentru Ziar de Cluj.
“Nu mi-a mai ajuns timpul, dar ma gandeam sa amenajez zona respectiva, provizoriu, fara niciun fel de cost. Oricum, amenajarea complexului turistic va fi facuta in asa fel incat se va pastra tot ce este natural acolo. Vor fi si interventii, insa constructii care vor pastra zona respectiva. Acele galerii care sunt acolo ne gandim sa fie numai conservate, doar consolidate”, a mai spus Tecar, despre lacul Laguna Albastră, apreciat ca fiind “cel mai albastru lac din ţară”.
Surse foto: clujmedia.ro, stiridecluj.ro, wonderful-romania.com