Lacul Sărac, afectat de secetă. Ce măsuri se iau în calcul

Lacul Sărac, afectat de secetă. Ce măsuri se iau în calcul

Lacul Sărat din staţiunea brăileană omonimă este în pericol. Apa a secat, după ce în ultima jumătate de an, în zonă, precipitațiile au fost extrem, de reduse. Autoritățile au ajuns să ia în calcul posibilitatea de a-l alimenta cu apă dulce din Dunăre, procedeu la care s-a recurs şi anul trecut, cu aprobarea Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie.

În 2019, Lacul Sărat, care acoperă un kilometru pătrat, a secat în proporție de 60-70%. În prezent, seceta afectează marginile lacului. Apa s-a retras pământul acoperit cu sare. ”Şi anul acesta Lacul Sărat este afectat de secetă, dar nu atât de grav ca anul trecut. Sunt afectate doar marginile. Cât va fi seceta în zona noastră, va trebui anual să luăm măsuri. Anul trecut a fost grav, pentru că lumea s-a gândit mult.

Dacă ne gândeam mai repede, era mai bine. Cei de la Institutul Naţional de Balneofizioterapie au venit la faţa locului, au analizat cum este influenţată apa sărată din lac dacă adăugăm raţional apă dulce şi au văzut că apa îşi păstrează calităţile, la fel şi nămolul. Acum avem deja o experienţă şi cred că anul acesta va merge mai repede”, a declarat Sorin Boşneag, directorul SC Traian SA, societatea care administrează Lacul Sărat, pentru Agerpres.

O eventuală alimentare a lacului cu apă dulce va putea fi posibilă după ieșirea din Starea de urgență, până atunci, majoritatea angajaților companiei fiind în șomaj tehnic. ”Scăderea apei din lac este mai mare ca în alţi ani din cauza faptului că au fost perioadele acestea lungi de secetă. (...) Deoarece nivelul lacului este mai scăzut decât de obicei, a crescut concentraţia de iod şi astfel a apărut această culoare portocalie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până acum o săptămână, două, nu s-au făcut deloc băi în lac şi nu a avut cine să amestece apa lacului cu iodul. Se ştie că iodul e mai puţin solubil în apă şi rămâne ca o peliculă, cum rămâne la ciorbă deasupra grăsimea de la pasăre”, a mai declarat, tot pentru Agerpres, administratorul bazei de tratament şi plajei din Lacul Sărat, Ion Tănase.

Lacul Sărat, format pe un vechi curs al Dunării, care acum este complet izolat, este înconjurat de 70 hectare de pădure. Adâncimea apei variază între 0,6 şi 1,80 metri, iar fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic, puternic mineralizat, care ameliorează zeci de afecţiuni, motiv pentru care suferinzi din toată lumea vin, de ani de zile, la tratament.

Sursa foto: Agerpres