Sicriul cu trupul regizorului Alexandru Darie a fost depus, vineri seară, la Sala "Liviu Ciulei" a Teatrului "Bulandra", instituţie al cărei director a fost timp de 17 ani. În foaierul teatrului, spaţiul a fost amenajat, cu trandafiri albi. De altfel, în ferestrele sălii "Liviu Ciulei" au fost depuse buchete din trandafiri albi şi fotografii cu Alexandru Darie.
Sicriul a fost depus în aplauzele câtorva zeci de persoane. Cei care intră în foaierul Sălii "Liviu Ciulei" a Teatrului "Bulandra" sunt întâmpinaţi de un banner alb-negru cu portretul regizorului şi textul "Aici locuieşte Alexandru Darie", conform Agerpres
Aflat la "Bulandra", pentru a-i aduce un omagiu, actorul Marian Râlea a vorbit despre personalitatea lui Darie.
"Am pierdut un mare regizor, a fost sufletul Teatrului 'Bulandra'. L-a ţinut 17 ani. O să îmi fie foarte greu să mai joc fără Ducu. Este duhul care ne-a unit de foarte multă vreme. N-am putut decât să îi aduc 60 de trandafiri albi, pentru omul cu o mare bucurie pentru viaţă", a spus Râlea.
Admiratorii şi prietenii îi pot aduce un omagiu artistului, la "Bulandra", până duminică, la ora 12,00, potrivit instituţiei de spectacole. Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la ora 13,00, la Cimitirul Bellu.
Printre spectacolele regizate de Alexandru Darie se numără "Visul unei nopţi de vară", "Iluzia comică", "Trei surori", "Omul cel bun din Seciuan", "Macbeth", "Anatomie. Titus. Căderea Romei", "Orfeu şi Euridice", "Însemnările unui necunoscut, "Conversaţie după înmormântare", "The Bach Files" şi "Coriolanus".
Uniunea Teatrală din România (UNITER) îl descrie pe Alexandru Darie ca pe "un artist care a creat şi a trăit întru iubirea pentru teatru, oameni, viaţă".
"Aparţin cu toată fiinţa mea căruţelor murdare ale commediei dell'arte, veseliei copilăreşti a carnavalelor medievale sau războaielor cumplite care răstoarnă civilizaţii. Sau poate unui viitor elastic şi plin de lumină. Oricum şi oricând viaţa mea, dacă n-ar fi să fie pe scândură, n-ar putea fi decât închisă definitiv între alte patru. Meseria noastră e una iniţiatică şi de iniţiaţi. Spunem poveşti simple, clare, dar care conţin acest mister, aceea extraordinară mistică a vieţii transferată actului teatral", mărturisea regizorul într-o declaraţie pregătită pentru cartea Doinei Papp "Alexandru Darie, spectacole de poveste".
Regizorul Alexandru Darie a murit miercuri, la Institutul Clinic "Fundeni", la vârsta de 60 de ani. Din anul 2002 a fost director al Teatrului "Bulandra" din Bucureşti, iar în perioada 2006 - 2011 a fost preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa.
Alexandru Darie a fost decorat cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer, conferit de preşedintele României, cu Ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi cu gradul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor acordat la iniţiativa Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa. (foto Agerpres)