Lăcătuş, antrenorul anului 2008!

Lăcătuş, antrenorul anului 2008!

Deşi statistica îl indică drept cel mai bun antrenor în 2008, "Fiara" plăteşte păcatul colaborării cu Becali.

Finalul Ligii I la fotbal permite, dincolo de clasamentul sec dominat de Dinamo, şi altfel de consideraţii. La fel ca şi la finalul anului trecut, EVZ vă prezintă situaţia unui segment la care, prin tradiţie, fotbalul românesc suferă: cel al antrenorilor. 2008 este un an în care 39 de tehnicieni s-au perindat pe la cele 22 de echipe care au jucat în Liga I la fotbal (returul sezonului 2007-2008 şi turul sezonului 2008-2009). Statistica, pusă faţă în faţă cu realitatea „fizică“, relevă o dată în plus caracteristicile neobişnuite ale unui fotbal în care cifrele indică un învingător pe care oamenii nu-l iau în considerare.

Marius Lăcătuş a luat 55 de puncte dintr-un total de 75 puse în joc, dar asta nu l-a salvat de la mazilirea de pe banca echipei Steaua. Mai mult decât atât, rezultatele lui Lăcă nu conving deocamdată niciun alt patron să-i dea echipa pe mână. Podiumul este completat, la fel de surprinzător, de doi interimari: Cornel Ţălnar (Dinamo) şi Maurizio Trombetta (CFR Cluj)! Lăcătuş - „an bun, gust amar“

„A fost un an bun pentru mine. Am însă un gust amar, pentru că în primăvară nu am reuşit să profităm de punctele recuperate faţă de CFR Cluj şi nu am cucerit titlul“, mărturiseşte amărât Lăcătuş.   În ciuda rezultatelor foarte bune de astă-primăvară şi a calificării în grupele Ligii Campionilor, reputaţia lui Lăcătuş în Liga I întârzie să se îmbunătăţească. Sistemul „valizelor“ cu care Gigi Becali a „asezonat“ partidele din returul ediţiei trecute are o contribuţie semnificativă la această anomalie, victimă fiind antrenorul Lăcătuş.   Contractul lui Peseiro, exemplu pentru români

Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori, consideră că una dintre problemele cu care se confruntă antrenorii este instabilitatea. „Contractele sunt făcute formal şi sunt insuficient gândite. Tehnicianul nu poate pune prea multe condiţii, pentru că patronul alege pe altcineva. Peseiro ne-a dat o lecţie despre cum trebuie întocmit un contract! A profitat de faptul că era dorit şi a avut nişte avocaţi foarte buni“, a spus Rădulescu.

Nici „Riciu“ nu se lasă înşelat de statistici şi consideră că antrenorul anului este Dan Petrescu. Totodată, Rădulescu ne-a mărturisit că nu se aştepta ca Dinamo să schimbe antrenorul. „După cum a pregătit meciul cu Steaua, câştigat cu 2-1 în primăvară, Ţălnar merita să rămână!“, crede fostul selecţioner.

Mircea Rădulescu, directorul Şcolii Federale de Antrenori: "Lăcătuş, ca şi Hagi nu au fost ajutaţi la Steaua. În locul liniştii şi a siguranţei venite de la patron, au primit incitări, suspiciuni, o presiune negativă. N-au mai suportat şi au plecat."

CONTINUITATE

Şapte integralişti   Dintre cei 39 de antrenori, doar şapte au stat pe banca aceleiaşi formaţii la toate meciurile jucate în Liga I în 2008. Aceştia sunt Dan Petrescu, Dusan Uhrin jr., Nicolo Napoli, Petre Grigoraş, Ion Marin, Ovidiu Sabău şi Ionuţ Popa. Tehnicianul ceh de la FC Timişoara a terminat pe poziţia secundă în topul antrenorilor străini, fiind devansat de italianul de la CFR Cluj, Maurizio Trombetta. Însă, spre deosebire de acesta din urmă, Uhrin a bifat un număr aproape triplu de partide. Alţi tehnicieni străini care au intrat în topul EVZ sunt portughezul Jose Peseiro (locul 8) şi italianul Nicolo Napoli (locul 9). Pedrazzini, Magalhaes, Jesici şi Teixeira, ceilalţi străini din Liga I, n-au ajuns la limita minimă, de 10 jocuri, şi nu intră în calcule.

ANDO, SUS ŞI JOS

„Am trăit o mare deziluzie! Laureatul din 2007 al ierarhiei EVZ, Ioan Andone, încheie anul acesta în postura de şomer de lux. Dat afară de la CFR Cluj după ce a cucerit titlul şi Cupa României, calificând trupa din Gruia în grupele Ligii Campionilor, Ando nu mai are voie să antreneze în primul eşalon până la finalul sezonului.   Acum, el aşteaptă concretizarea unor oferte din străinătate. „Primele şase luni ale anului au fost senzaţionale! Din păcate, în toamnă am trăit o mare deziluzie“, ne-a spus „Fălcosul“. Tehnicianul nu poate trece încă peste dezamăgirea de a nu fi antrenat în Liga Campionilor. „Mi-am dorit foarte mult să merg în Ligă. Din păcate, nu am mai ajuns... Aşa ceva nu se uită prea uşor“, oftează Andone. „Nu-i place de faţa ta, te dă afară!“ Statutul actual al antrenorului român îl îngrijorează şi pe Petre Grigoraş, tehnician la Oţelul Galaţi. „E o aberaţie, deşi e dreptul nostru la muncă! Antrenorul român e la cheremul patronului. Dacă nu îi place de faţa ta, te dă afară. Asta i se poate întâmpla oricui“, e dezamă git Grigoraş. (Adi Dobre)

Ne puteți urmări și pe Google News