Infractorii care încearcă să găsească persoane pe care să le păcălească și să le sustragă sume importante de bani s-au adaptat vremurilor.
Astfel, în ultima perioadă, pare să fi apus celebra metodă „Accidentul”, pentru că escrocii s-au reorientat și au încercată să mai schimbe placa. Una ce devenise destul de uzată, pentru că i se făcuse mare publicitate. Astfel, mai multe persoane au fost sunate de diverși necunoscuți care le-au transmis că o rudă apropiată s-a infectat cu coronavirus și are nevoie urgentă de susținere financiară.
Escrocii s-au dat drept medicii și au încercat să-i determine pe „victime” să le vireze în conturi diverse sume de bani. O femeie în vârstă de 74 de ani, din Iași, s-a trezit cu un telefon de la un astfel de escroc și a aflat că fiul ei este grav bolnav de coronavirus. Bărbatul ar fi fost internat la Terapie Intensivă și ar fi avut nevoie de un aparat de ventilație.
La celălalt capăt al firului, escrocul deghizat în doctor a cerut bani pentru achiziționarea dispozitivului medical. 20.000 de lei a solicitat escrocul, iar în momentul în care bătrâna i-a comunicat că nu are această sumă, a închis telefonul.
Se caută „doctorul” care a dat misteriosul telefon
Femeia și-a dat seama că la mijloc era vorba despre o escrocherie și a alertat autoritățile, spunând că a primit un apel ce i se pare a fi dubios. Polițiștii au început să efectueze cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de înșelăciune, în vederea identificării autorului și tragerea acestuia la răspundere penală.
„Este normal ca orice părinte să-și ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificați informatiile primite. În prezentul tip de înșelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacție emoțională pe care vestea dată o produce, și anume starea de șoc și teamă. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, știind că majoritatea oamenilor acționează precipitat în asemenea situații”, au spus oamenii legii.