La un an de la Colectiv, scandal pe cum au fost tratați răniții: Este sau nu este utilă barocamera de la Secția de arși

În timp ce ministrul Sănătății subliniază, ironic, că respectivul dispozitiv medical e pentru îndreptat ridurile, seful Secției din Spitalul de Urgență Floreasca spune că aparatul era obligatoriu în dotare, acum 16 ani, doar că între timp și-a găsit și alte utilizări medicale și chirurgicale

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat ieri, la conferința „Criza sistemului medical românesc. Accesul pacienților la tratament”, că „barocamera de la unitatea de arși de la Spitalul de Urgență Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arși. Nu cred că a fost acesta cu adevărat niciodată scopul”. Mai mult, ministrul susține că respectiva cameră barică „poate fi folosită, înțeleg, pentru tratamentele anti-aging sau alte lucruri”, lăsând să se înțeleagă că investiția a fost inutilă și că nu avea cum să îi ajute pe răniții de la Colectiv nici dacă funcționa.

În replică, artizanul Secției de mari arși de la Spitalul Floreasca, prof.dr. Ioan Lascăr, spune că „acum 16 ani, când am făcut eu proiectul acestei secții, barocamera era un instrument obligatoriu în tratarea marilor arși. Până când au făcut rost de bani ca să terminăm proiectul, nu mai era un aparat absolut necesar. El poate fi folosit în tratarea unui anumit tip de pacient cu arsuri, dar și la alte intervenții chirurgicale și medicale. Înțeleg că în ultimii doi-trei ani se folosește și în terapiile anti-aging, dar acesta nu este principalul lui scop”. Medicul a declarat, pentru EVZ, că barocamera a fost mutată deja din Secția de Mari Arși, iar în acea incintă a fost amenajat încă un salon pentru acest tip de pacienți.

Au mărit secția cu un pat

„Dacă inițial aveam cinci paturi, acum avem șase. Camera barică nu putea fi folosită în amplasamentul inițial, de fapt, pentru că ar fi trebuit racordată la instalația de oxigen pe care o folosește și Secția de urgență, ceea ce nu se putea, pentru că aceasta nu ar fi făcut față să alimenteze atâția consumatori. A fost mutată într-o altă aripă a spitalului, într-un spațiu adecvat, și va fi racordată la propria instalație de oxigen. Eu, ca medic, abia aștept s-o monteze, ca s-o folosesc, doamnă”.

Lascăr: „Trebuia să începem cu vestea bună: Secția funcționează!”

Profesorul Ioan Lascăr e mulțumit că după 16 ani de amânări și promisiuni, în sfârșit, Secția de Mari Arși, singura de acest gen din România, funcționează. Ba are și un pat în plus, după ce barocamera a fost mutată. „Ar fi trebuit să începem cu vestea bună, doamnă: Secția funcționează, are 6 paturi și de atunci, de la Colectiv, au fost operați aici zeci de pacienți”, a spus el.