Turcia a prelungit din nou misiunea unei nave de explorare de gaze într-o zonă pe care şi-o dispută cu Grecia în Mediterana de est.
Marina turcă a avertizat că nava de cercetări seismice Oruç Reis îşi va continua misiunea până pe 14 noiembrie.
Turcia a prelungit din nou duminică misiunea unei nave de explorări de gaze într-o zonă pe care şi-o dispută cu Grecia în Mediterana de est, în ciuda protestelor Atenei care denunţă această „activitate ilegală”.
Marina turcă a avertizat într-un mesaj pe sistemul maritim de alertă NAVTEX că nava de cercetări seismice Oruç Reis îşi va continua misiunea până pe 14 noiembrie. Acest anunţ vine când Turcia şi Grecia, ambele îndoliate de un cutremur, şi-au arătat solidaritatea în ultimele zile.
Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, l-a sunat vineri pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a-i exprima „condoleanţele sale” pentru victimele seismului ce a lovit mai ales oraşul turcesc Izmir şi a făcut 50 de morţi.
În urma deciziei Turciei de a-şi continua misiunile de explorări de gaze în Mediterana de est, Grecia a „condamnat” din nou „comportamentul ilegal al Turciei” şi i-a cerut să „retragă imediat” nava din această zonă revendicată de Atena, a arătat un tweet al ministrului grec al afacerilor externe.
Şeful diplomaţiei greceşti, Nikos Dendias, „va face un demers pe lângă Turcia” şi îi va avertiza pe „aliaţii şi partenerii” Greciei, a subliniat un comunicat ministerial.
„Această acţiune (turcă) ridică tensiunea într-o regiune vulnerabilă unde atenţia este acum focalizată pe ajutor şi exprimarea sprijinului şi solidarităţii”, a deplâns situaţia ministrul grec al afacerilor externe.
Escaladarea tensiunilor între Ankara şi Atena
Trimiterea navei, devenită simbol al interesului pentru gaz al Ankarei, a provoca o escaladare a tensiunilor cu Atena în ultimele luni. Grecia acuză Turcia că încalcă dreptul maritim internaţional făcând prospecţiuni în apele sale, în special în jurul insulei Kastellorizo, şi cere sancţiuni europene împotriva Ankarei.
Turcia susţine că are dreptul să facă cercetări energetice în această zonă a Mediteranei de est, argumentând că prezenţa micii insule Kastellorizo în apropierea coastelor sale nu este suficientă pentru a impune suveranitatea Atenei.
Într-un gest de liniştire, Ankara retrăsese nava Oruç Reis în septembrie, înainte de a o trimite din nou pe 12 octombrie, prelungindu-i de mai multe ori misiunea de atunci. Atena şi-a înmulţit protestele contra trimiterii navei Oruç Reis, denunţându-i „activitatea ilegală” şi considerând-o o „ameninţare directă la pacea şi securitatea din regiune”.
Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR