La start pentru 20 de miliarde de euro de la UE

Cererile de finantare din fondurile structurale si de coeziune sunt asteptate incepand din vara.

Intreprinderile mici si mijlocii mai au la dispozitie inca trei luni ca sa-si pregateasca proiectele pentru obtinerea de fonduri nerambursabile din banii pe care ni-i ofera Uniunea Europeana dupa aderare.

Aceasta deoarece abia la sfarsitul lunii iunie Comisia Europeana va aproba doua dintre cele sapte programe operationale depuse de Romania, potrivit estimarilor directorului general al Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar din Ministerul Finantelor, Razvan Cotovelea.

Abia dupa ce comisarii europeni vor aproba documentele trimise la Bruxelles, autoritatile de management, adica ministerele care gestioneaza folosirea fondurilor europene, vor da unda verde la acordarea finantarilor.

Toate cele sapte programe vor fi aprobate pana cel tarziu in septembrie, afirma Cotovelea. Acest lucru nu inseamna insa ca banii vor putea ajunge imediat la beneficiari. Dupa aprobarea de catre comisarii europeni, programele vor ajunge la ministerele responsabile, care, in 30-45 de zile, vor publica ghidurile cu toate informatiile necesare aplicarii pentru un proiect.

Abia apoi isi vor putea depune candidatii cererile de finantare, care vor fi analizate si aprobate de respectiva autoritate. Pana cand beneficiarii vor intra in posesia banilor va dura mult mai mult. Spre deosebire de fondurile de preaderare, fondurile structurale se acorda pe baza de decont: firma va cheltui banii, va aduce facturile si pe baza acestora ii vor fi decontate sumele investite.

Ce se finanteaza

Companiile private care doresc sa „guste” din fondurile nerambursabile europene au sanse sa obtina finantari doar daca proiectele pe care le vor depune se refera la doua directii specifice, a anuntat Razvan Cotovelea. Prima cuprinde investitiile in infrastructura de productie, iar banii vor veni prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”.

A doua directie vizeaza dezvoltarea profesionala si pregatirea angajatilor, sumele necesare urmand sa fie obtinute prin intermediul Fondului Social European. Cei care se pregatesc sa obtina finantari de la UE inca nu au la dispozitie informatiile necesare pentru a-si intocmi proiectele. Aceste informatii vor fi disponibile abia dupa ce programele vor fi aprobate de Comisia Europeana.

Pana atunci, companiile pot sa-si pregateasca strategia de dezvoltare pe termen lung si sa-si analizeze capacitatea de cofinantare. Iar daca nu au bani suficienti, trebuie gasiti potentialii finantatori.

De exemplu, o banca. Tot in timpul ramas, intreprinzatorii isi pot planifica proiectul pentru care doresc finantarea si care se poate intinde pe cel mult sapte ani. Totusi, in maximum doi ani, firma trebuie sa poata dovedi ca macar una sau cateva etape ale proiectului au fost realizate.

Trei programe intrerupte

Pentru a usura misiunea companiilor care doresc sa acceseze fonduri structurale, bancile pregatesc produse specifice. In prezent, procedurile pentru adoptarea a trei programe (transporturi, competitivitate si dezvoltare regionala) din cele sapte sunt intrerupte.

Comisarii europeni au nevoie numai de anumite date suplimentare, afirma administratorul Departamentului Informare si Comunicare DG Regional Policy din Comisia Europeana, Charles White. „Nu se pune problema respingerii acestor programe operationale”, a precizat White.

Cursuri

Specializare la Bruxelles

Pentru a oferi consultanta in obtinerea finantarilor din fondurile europene si pentru a intocmi proiecte sunt necesare cunostinte practice si teoretice. O oportunitate de specializare si de informare o reprezinta cursurile care urmeaza sa fie organizate, in perioada septembrie-decembrie, de compania DL International, in colaborare cu Institutul de Studii Europene din Bruxelles.

Contra sumei de 5.500 de euro, 40 de viitori specialisti vor urma, la Bruxelles, cursuri despre procesul decizional din UE, mecanismele de finantare, ii vor cunoaste pe principalii actori de la Bruxelles si vor participa la traininguri de managementul proiectelor europene.

Domenii finantate de UE

> Cercetare si dezvoltare tehnologica > Informatizarea societatii > Transport, energie, turism, cultura > Protectia mediului si prevenirea riscului > Regenerare urbana si rurala > Suport pentru companii si antreprenori > Acces la locuri de munca stabile > Incluziunea (integrarea) sociala a persoanelor defavorizate > Dezvoltarea capitalului uman > Investitii in infrastructura sociala > Promovarea parteneriatului