La Revoluție a ascuns-o pe Nina Iliescu, acum e propus cetățean de onoare de Firea

La Revoluție a ascuns-o pe Nina Iliescu, acum e propus cetățean de onoare de Firea

Cornel Dinu, alături de Rodica Popescu Bitănescu şi Andrei Şerban, ar urma să primească titlul de Cetăţean de onoare al Bucureştiului, conform unor proiecte de hotărâre inițiate de primarul general Gabriela Firea, care figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a CGMB.

Cornel Dinu a stat în permanenţă alături de Nina Iliescu, soţia fostului preşedinte, pe care a ascuns-o prin mai multe locuinţe. . Nina Iliescu s-a ascuns câteva nopţi în casa „Procurorului" şi pe la rudele acestuia. De frică, Dinu le-a cerut „emanaţilor Revoluţiei" un pic de protecţie într-una dintre nopţile de zbucium. I-a oferit-o amiralul Cico Dumitrescu, cu care se împrietenise la Televiziune, trimiţându-i în faţa casei o maşină de la Circa 2 de Miliţie.

Sunt surse dintre revoluționari care susțin că Dinu a ascuns-o și pe soția lui Petre Roman în acele zile. Aceleași surse susțin că Dinu era încă din 1987 membru al grupării care conspira împotriva lui Ceaușescu și care a deturnat Revoluția Română, preluând puterea.

Aceleași surse spun că era de preferat ca, la 30 de ani de la Revoluție, titlul de cetățean de onoare al Capitalei să se scorde mamei unui erou din decembrie, nu unui conspirator.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ionele, orice, numai să nu vină ruşii", îşi amintea acum nouă ani la B1 TV Cornel Dinu vocea disperată a Ninei Iliescu în momentele în care se lua în calcul chemarea armatelor ruseşti în ţară. "Eu am stat în aceeaşi încăpere cu Ion Iliescu în noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Televiziunea Română, de la 9 seara până dimineaţa la 7:20. Ion Iliescu este un patriot şi şi-a păstrat tot timpul cumpătul. Cel care s-a speriat a fost Petre Roman, care voia să salveze. Ce să salveze că totul era o diversiune cu 4-5 scenarii. Petre Roman a fost cel care, într-o rusă perfectă, a vorbit la telefon cu consulul Uniunii Sovietice, solicitând intervenţia trupelor sovietice. A existat o variantă ca aceste trupe să intervină să facă o logică antiteroristă. Domnul consul a explicat clar: «Nu ne amestecăm. Trupele sunt debarcate, în două ore sunt în centru, dar nu ne putem amesteca». Încă din septembrie, trupele sovietice erau debarcate în munţi. Iliescu nu a dorit în niciun moment intervenţia trupelor sovietice, iar doamna Iliescu îi spunea: Ionele, orice, numai să nu vină ruşii!”, povestea Dinu.

Dinamovistul Cornel Dinu avea, în 1989, 41 de ani. Revoluţia a făcut-o într-un elegant costum „Cacharel", asortat cu un pistol Carpaţi la cingătoare.

În decembrie 1989, Cornel Dinu era antrenorul echipei de fotbal din Scorniceşti, oraşul natal al lui Nicolae Ceauşescu. Înainte de asta, trecuse pe la Dinamo, Universitatea Cluj sau la Oţelul Galaţi, fără rezultate strălucite. Revoluţia avea să-i schimbe destinul ­într-un mod fericit. După 1990 a ajuns secretar de stat în Ministerul Tineretului şi Sportului şi mai apoi antrenor al echipei naţionale de fotbal. Dinu a plecat în Italia la 13 decembrie 1989 şi a revenit în ţară pe 19, aceeaşi lună.