LA REPUBBLICA: Italia începe repatrierile extraordinare ale migranților spre Tunisia cu zboruri charter

LA REPUBBLICA: Italia începe repatrierile extraordinare ale migranților spre Tunisia cu zboruri charter

Italia va trimite înapoi între 5 și 600 de tunisieni pe lună și va crește cotele prevăzute de acordul bilateral privind repatrierea.

Având în vedere fluxurile deosebit de semnificative care, în 2020, au adus în Italia peste 2.000 de persoane provenite din Tunisia cu debarcări autonome, ministrul de interne Luciana Lamorgese a reușit să obțină autorizația pentru repatrieri extraordinare.

În următoarele săptămâni, o serie de zboruri charter vor pleca din Italia, care se adaugă celor două zboruri bisăptămânale deja programate și reluate în iulie după întreruperea cauzată de pandemia de COVID-19. Acordurile în vigoare prevăd posibilitatea repatrierii a 80 de persoane pe săptămână în două zboruri de 40.

Obiectivul Italiei este de a trimite înapoi de două ori mai multe persoane cu aceste zboruri extraordinare, respectând, evident, ca și în cazul zborurilor obișnuite, normele dreptului internațional și demnității umane.

Un angajament inițial de a autoriza zboruri extraordinare de repatriere - ca urmare a creșterii debarcărilor autonome ale migranților tunisieni în Sicilia - a fost luat la 27 iulie, cu ocazia primei vizite a ministrului Luciana Lamorgese în Tunis și, apoi, a fost confirmat în cadrul întâlnirilor organizate la Tunis la 17 august chiar de ministrul de Interne italian, împreună cu ministrul de Externe, Luigi Di Maio, și comisarii Uniunii Europene, Ylva Johansson și Oliver Varhelyi.

Un rezultat important pentru Italia care privește foarte atent planul pentru imigrație al Uniunii Europene, care va fi prezentat miercuri. Un plan care, pe lângă un mecanism de redistribuire obligatorie a migranților, ar trebui să prevadă și o obligație similară de a împărți responsabilitatea pentru repatrieri.

Țările care refuză să accepte migranții ar putea fi nevoite să își asume sarcina organizării repatrierii celor care nu au niciun drept care, cu toate acestea, ar rămâne între timp în țara de prima debarcare. Această soluție nu satisface deloc Italia, care, prin urmare, încearcă între timp să repatrieze un număr mai mare de persoane cărora nu li se va acorda niciun tip de permis de ședere.

În weekend, au fost 26 de debarcări în Lampedusa, aproape toți sunt cetățeni tunisieni, acum oaspeți ai hotspotului supraaglomerat, mai mult de o mie de oameni în fața unei capacități de 192 de oaspeți.

De asemenea, reținută în fața insulei este nava Alan Kurdi a ONG-ului german Sea Eye, care are 133 de migranți la bord salvați în cursul a trei intervenții, dintre care 62 sunt minori, printre care și un bebeluș de cinci luni.

Comandantul navei a cerut autorizarea de debarcare, dar Paza de Coastă l-a invitat să contacteze Centrul de  coordonare maritimă competent, cel din Bremen, având în vedere că nava are drapel german. Salvările, scrie în e-mailul trimis de la Roma și făcut public de ONG, au avut loc de fapt în afara zonei italiene SAR, care nu a coordonat nimic, având în vedere că intervențiile au fost gestionate independent de Alan Kurdi.

Italia a reținut duminică și nava Sea Watch 4, așa cum se temea ONG-ul german, după ce a primit o inspecție de la Paza de Coastă. Este a cincea navă umanitară blocată cu reținere administrativă. „Era ceea ce ne așteptam, după o inspecție al cărei scop clar era să găsească pretexte care să ne împiedice să revenim la salvarea de vieți”, acuză ONG-ul.

Sursa

Traducerea: Oana Avram, RADOR

Ne puteți urmări și pe Google News