La plimbare în parc, cu gunoiul la purtător

Parcurile Capitalei gem de mizerie după orele prânzului. Coşurile de gunoi ruginite sau fără fund îşi împrăştie conţinutul pe spaţiul verde.

Plimbările în parcurile mari ale Capitalei provoacă dezgust şi-i transformă până şi pe cei mai bine educaţi cetăţeni în bădărani. Nevoiţi să suporte un peisaj verde acoperit de ambalaje şi resturi menajere, cei mai mulţi dintre bucureşteni preferă să copieze modelul „aruncă unde poţi“, decât să se plimbe cu resturile produse în mâini sau în buzunare. Proasta organizare a autorităţilor încurajează astfel mitocănia şi promovează un model unic: proasta creştere.

În Parcurile Herăstrău, Tineretului, Carol sau Cişmigiu, vechile coşuri de gunoi sunt fie găurite de rugină, fie prea puţine pentru numărul de cetăţeni ieşiţi la promenadă, sau pur şi simplu inexistente pe porţiuni lungi de drum. Responsabilii cu administraţia acestor parcuri se arată conştienţi de problemă, dar se declară neputincioşi deocamdată. Bani aruncaţi la gunoi

Cele patru parcuri mari ale Capitalei se află în grija Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) şi a firmei de salubrizare Romprest, aleasă în urma unei licitaţii, pe baza celui mai mic preţ cerut pe prestaţie.

Dacă firma de salubrizare are ca sarcină golirea şi curăţirea spaţiilor din parcurile amintite, schimbarea coşurilor intră în atribuţiile ALPAB. George Nicolau, purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, explică situaţia prin faptul că parcurile erau incluse într-un program de reabilitare încă de acum trei ani. El adaugă însă că această reabilitare nu a fost demarată niciodată, deşi existau bani de la UE în acest sens, pe motiv că nu a existat un executant.   În realitate, cele 30 de milioane de euro oferite de UE pentru ecologizarea parcurilor şi a lacurilor din Bucureşti au fost pierdute din cauza incapacităţii autorităţilor locale de a desfiinţa cârciumile ilegale din parcuri.   În curând…

Prin urmare, după cum spune şi Nicolau, ALPAB s-a implicat doar pe alocuri în schimbarea coşurilor de gunoi, în limita bugetului. Astfel, în Herăstrău, 95% din cele 320 de coşuri sunt vechi, în Tineretului, 25 din cele 150 de coşuri „plantate“ în încăpătorul parc figurează ca fiind defecte, iar în Parcul Carol, responsabilii susţin că au reparat 45 din cele 100 de coşuri amplasate.   Problema lipsei coşurilor nu le e chiar străină autorităţilor. Azi ar fi trebuit să aibă loc o licitaţie pentru achiziţionarea a 1.500 de astfel de recipiente, însă caietul de sarcini a fost contestat de firma REBU, pe motiv că la licitaţie ar fi participat firme din provincie.

O nouă licitaţie va putea fi organizată cel mai devreme pe 15 iulie, iar coşurile vor apărea prin parcuri, în cel mai bun caz, în august. Curăţenie de toţi banii

Florin Bolchiş, vicepreşedintele Romprest, se arată şi el afectat de situaţia gunoaielor care se revarsă prin parcuri şi vine cu o soluţie: „Trebuie schimbat orarul de lucru al angajaţilor noştri“. În prezent, muncitorii Romprest au un program limitat în weekend, iar în cursul săptămânii se lucrează numai în schimbul unu, adaugă el. Totodată, Bolchiş crede că şi bugetul ar trebui suplimentat, pentru a face faţă realităţilor cu care se confruntă firma pe care o reprezintă. El prevede însă că, până la sfârşitul acestui an, se vor arăta câteva schimbări. Deşi nu funcţionează tocmai prompt, firma Romprest a încheiat în ultimul an multe contracte de salubrizare cu: Primăria Sectorului 1, Primăria Sectorului 5, Aeroportul Otopeni, Gara de Nord, Metrorex, DN 1 şi mai multe hipermarketuri.