Ghencea, miercuri, ora 10.00. Un bucureştean îşi face loc, fără prea mult entuziasm, în autobuzul care opreşte, în drumul spre centru, în staţia lui 385.
Dă să composteze, dar nu găseşte aparatul. Îi pare că maşina RATB nu-i ca ieri: nu tu bare de sprijin, nu tu geamuri transparente, nici măcar mult-râvnitele scaune din plastic. În locul lor, o pădure artificială, cu buturugi şi trunchiuri de copaci, pe care să te odihneşti până ajungi la Piaţa Unirii, cu ramuri şi frunze şi o cuşcă pustie, pentru eventualele păsărele urbane.
Nu este începutul unei poveşti pentru copii, ci începutul unei călătorii pe care o poate face oricare dintre bucureşteni, săptămâna aceasta, de miercuri până duminică, pe străzile Capitalei. Vinovaţi de „Transportul ieşit din comun“ se fac actorii trupei de teatru „Ilotopie“, din Franţa, în colaborare cu Institutul Cultural Român. Ei vor scoate pe traseu, timp de cinci zile, trei autobuze tematice - „Arboribuz“, „High-Life-Buz“ şi „Bizarbuz“ - cu care sunteţi invitaţi să vă plimbaţi fără să taxaţi.
Personaje principale, înainte de casare
Cele trei autobuze fantastice sunt, de fapt, trei maşini RATB înscrise pe lista de casat. Au peste un milion de kilometri la bord şi cunosc toate străzile Bucureştiului. Înainte de a fi duse la „moarte“, li s-a oferit şansa să joace roluri principale într-un spectacol de teatru de stradă.
„Repetiţiile“ pentru reprezentaţiile pe care le vor da în trafic au început săptămâna trecută, la Autobaza Pipera. Aliniate în faţa actorilor francezi, autobuzele au intrat la „machiaj“. Cele 12 tone de decoruri aduse din Franţa le vor schimba înfăţişarea: „Arboribuz“ va fi o pădure în care vă puteţi întâlni cu un agent imobiliar gata să vă vândă proprietatea, „High- Life-Buz“ - un hotel de cinci stele, cu canapele din catifea şi un pianist care vă va încânta auzul între staţii, iar „Bizarbuz“ - „o cabină a curiozităţilor“, un fel de Naţional Geographic pe şase roţi. În fiecare dintre ele, 12 actori francezi şi nouă români îi vor ademeni pe călătorii-spectatori să ia parte, gratis, la poveste.
Teme de visare
„Autobuzele te invită la evadare. Nu e un spectacol de teatru obişnuit, vor fi mai multe performance- uri, la care călătorul poate să participe sau nu. Maşinile acestea nu transportă călătorii doar prin oraş, ci, dacă ei vor, îi poate duce în alte lumi“, spune Dominique Noël, unul dintre membrii „Ilotopie“.
Fiecare călător traduce decorul cum vrea, şi, dacă nu-i place, poate coborî la prima staţie. „Noi încercă m, aşa cum am mai făcut în Franţa, Italia sau Suedia, să dăm teme de visare. Venim cu o gură de aer proaspăt pentru toţi cei care, zi de zi, se urcă, fără poftă, în autobuze“, explică Noël demersul artistic.
RUTE
Şi în centru, şi la periferie
Autobuzele „ieşite din comun“ vor circula pe cinci trasee RATB, între orele 10.00-13.00 şi 18.00-21.00, între timp urmând să se retragă la autobază, pentru mici retuşuri de decor. Cele trei ciudăţenii pe câte şase roţi circulă pe rutele: Ghencea- Piaţa Unirii (prin Calea 13 Septembrie), Valea Ialomiţei-Universitate, Eroilor-Stadionul „Lia Manoliu“ (prin Piaţa Unirii), Victoriei- Piaţa Reşiţa (pe la Universitate şi Unirii), Băneasa-Romană (pe la Arcul de Triumf şi Piaţa Dorobanţi).
5 zile vor circula prin Bucureşti cele trei autobuze fantastice, „Arboribuz“, „High-Life-Buz“ şi „Bizarbuz“
„ILOTOPIE“
Trupa care merge pe apă
Actorii trupei „Ilotopie“ nu sunt la prima reprezentaţie în Bucureşti. Anul trecut, au făcut spectacol pe luciul lacului din Parcul Tineretului, în cadrul Festivalului „Apă Aer Foc“, iar în mai 2008 au umplut oraşul de personaje pictate din cap până-n picioare. Formată în anul 1988, în Camargue, „Ilotopie“ - una dintre cele mai importante trupe de teatru stradal ale momentului - e specializată în acţiuni de „dezordine artistică“, menite să revalorizeze spaţiul public. „Nu e uşor să joci în afara scenei, dar e incitant. Pentru că partenerii nu sunt neapărat clasicii privitori de teatru“, spune Dominique Noël. Compania reuneşte, în jurul Centrului Citron Jaune, pe care l-a înfiinţat în sudul Franţei, creatori, actori, sculptori, dansatori, muzicieni, inventatori, scenografi şi cercetători.