După ce joi, Liviu Dragnea a cerut public acest lucru, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat azi că a început o analiză a tranzacțiilor derulate în data de 19 decembrie 2018 pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, cu privire la posibilitatea existenței unor elemente care intră sub incidența abuzului pe piață.
Dacă vor fi nerespectări ale prevederilor legale incidente, Autoritatea adoptă măsuri care pot fi făcute publice, în funcție de caracterul acestora. Abuzul de piață este reglementat de Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață. Ori de câte ori rezultatul analizelor efectuate s-a concretizat în măsuri de autoritate, care potrivit caracterului acestora se înscriau în categoria informațiilor publice, acestea au fost aduse la cunoștința publicului, arată Mediafax.
Totul se întâmplă după ce miercuri, 19 decembrie 2018, în urma anunțurilor de marți ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019, Bursa de la București a înregistrat o scădere accentuată, indicele BET al celor mai lichide societăți terminând ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte. Astfel, băncile și companiile din energie au fost cele mai afectate: acțiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%, iar cei 7,2 milioane de cetățeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.
Amintim că, marți, Guvernul a anunțat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcție de evoluția ROBOR, precum și un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o contribuție de 3% din cifra de afaceri, plafonarea prețului gazelor naturale, controlul prețurilor pe piața de electricitate. Liviu Dragnea a reacționat, joi: ”Măririle de prețuri pe care le anunțaseră chiar acum de curând unii și alții aveau în vedere exact acest lucru, prăbușirea economiei românești. Ceea ce nu se poate. Adică, statul român nu poate să rămână indiferent când cei care extrag gazele din resursele naturale ale României, cei care intermediază, traderii, care plimbă niște hârtii și pun se pare 25% la preț, furnizorii și distribuitorii să se joace cu prețurile până la cer și statul român să rămână indiferent”.