"La noi, brazilianul Elton ar fi fost respins la selectia primara!"

Doctorul Razvan Busneag, directorul Institutului National de Medicina Sportiva, spune insa ca jucatorul a trecut cu brio testele medicale si ca are o mare capacitate de efort.

Elton Gomes, fotbalistul legitimat in urma cu doua zile de Steaua, este privit in continuare ca o ciudatenie in Romania. Glume mai mult sau mai putin reusite curg pe seama staturii sale (brazilianul are 1,58 metri si cantareste 53 de kilograme), iar potentialul sau fotbalistic este pus sub semnul intrebarii.

EVZ a discutat ieri cu un specialist in medicina sportiva, doctorul Razvan Busneag, direc-torul Institutului National de Medicina Sportiva din Bucuresti (INMS), despre particularitatile „cazului Elton”.

„E prea mic”

Doctorul Razvan Busneag sustine ca Elton reprezinta un caz atipic. Dimensiunile sale fizice nu corespund unui fotbalist normal. „E foarte mic de statura acest brazilian. Nu ne putem pronunta insa in niciun fel asupra calitatilor sale fotbalistice. Poate e un spiridus atomic, gen Rui Baros! Nu toti pot fi precum N’jock, de la Universitatea Craiova, care e o forta a naturii. Totusi, Elton e prea mic din punct de vedere fizic”, puncteaza medicul. Din ianuarie 2001 la sefia INMS, Busneag sustine ca nu s-a mai intalnit cu un caz asemanator.

„Biotipul constitutional al sportivului”

„Exista pentru fiecare ramura sportiva un biotip constitutional al sportivului. Acest biotip se stabileste astfel: se iau primii sase performeri mondiali dintr-un anumit sport si se face media aritmetica a dimensiunilor fizice ale acestora. Asa se stabileste cum ar trebui sa arate un sportiv apropiat de perfectiune intr-o anumita proba. Sunt si exceptii. Pentru anumite posturi dintr-o echipa nu trebuie sa fii inalt, ci mai mic decat media. Chiar se cere acest lucru. In handbal, putem aduce in discutie cazul lui Gatu, care era un coordonator de joc maruntel. La fel in baschet. Conducatorul de joc e scund. In volei, ridicatorul este mai mic decat pivotul. Elton nu se incadreaza deloc in biotipul constitutional al fotbalistului”, apreciaza medicul Busneag.

Doctorul spune ca in sportul romanesc functioneaza trei grade de selectii. Medicul sustine ca nici regula „stie cu mingea, il oprim”, lege nescrisa care functioneaza ca o cutuma in fotbalul romanesc, nu l-ar fi putut salva pe Elton si el ar fi fost, pana la urma, respins de antrenorii de la noi! Nu s-a intamplat acest lucru in Brazilia, dovada ca Elton a evoluat pana la cel mai inalt nivel: prima liga din Tara Cafelei.

„Prima selectie este primara, naturala. Un antrenor se pronunta daca un copil este sau nu oprit sa faca un anumit sport, in functie doar de fizicul sau. E o selectie preliminara. A doua selectie este secundara si se face dupa doi-trei ani de practicare a unui anumit sport. A treia selectie se cheama „selectie tertiara”. In urma acesteia se stabileste daca un sportiv are perspective de a merge la un lot national sau olimpic. Sunt si cazuri in care anumiti sportivi sunt refuzati la anumite selectii si, cu toate astea, se incapataneaza sa practice acel sport. In timp, ei ajung sa performeze in acel sport si sa le dea peste nas celor care l-au refuzat. Cert este ca, la noi, Elton n-ar fi trecut de selectia primara sau de cea secundara! Ar fi fost respins! E considerat mult prea mic pentru fotbal. Daca acum are 1,58 metri, ce inaltime o fi avut la 14 ani? E posibil sa fi avut mai putin sau tot 1,58!”.

Suntem mai inalti dimineata

Dilema legata de inaltimea lui Elton, care in Brazilia era trecut cu 1,56 metri, iar la INMS s-a stabilit ca masoara 1,58 metri, a fost elucidata de acelasi Razvan Busneag: „Dimineata, un om este mai inalt decat seara, fiindca vertebrele noastre sunt mai relaxate. Astfel, omul este cu 0,5-1 centimetri mai inalt decat in timpul zilei! Seara, dupa o zi de munca, vertebrale se taseaza, din pricina greutatii corporale. Elton a efectuat controlul medical dimineata. Asa se explica faptul ca „a crescut” cu doi centimetri”.

Sufera de nanism?

Dosarul lui Elton este incomplet, fiindca informatiile despre trecutul sau sunt putine. „Nu ne-au parvenit niciun fel de date din Brazilia despre Elton. Nu stim daca parintii sai sunt mici de inaltime sau inalti, asa incat nu ne putem pronunta daca sufera de nanism. Si, oricum, nanismul este de doua feluri. Un nanism fiziologic, care functioneaza in cazul femeilor minione pe care le vedem pe strada, dar si un nanism glandular. Cei care sufera de nanism glandular au probleme de sanatate. Unii sunt chiar retardati. Se spune ca un pitic se naste din doi parinti mici de inaltime. Dar si din doi pitici se poate naste un lungan, asa cum unii parinti inalti pot avea un pitic. Cum parinti destepti pot da nastere unui dobitoc, la fel de bine doi retardati pot da nastere unui geniu! Acum s-a demonstrat ca ne mostenim bunicii, adica rudele de gradul doi, mai mult decat ne mostenim parintii”.

A trecut cu bine de „bicicleta”

Desi datele din dosarul lui Elton sunt confidentiale, seful de la INMS sustine ca brazilianul a trecut cu brio toate testele fizice efectuate marti dimineata la institutul condus de Busneag. Elton a facut fata pana si temutei biciclete. Aparatul este considerat cosmarul fotbalistilor care activeaza in Liga I. Inclusiv jucatorii considerati puternici au dificultati in a trece cu bine acest test.

Rezerve

Mijlocasul de buzunar a primit doar aviz provizoriu

Elton se pregateste alaturi de ceilalti jucatori de la Steaua in baza unui aviz provizoriu emis de INMS. „Nu i-au sosit din Brazilia toate actele necesare legitimarii la Steaua, motiv pentru care Elton a primit, deocamdata, un aviz provizoriu valabil doar 30 de zile. Cand toate actele vor fi in regula, jucatorul va primi un aviz definitiv”, explica specialistul de la INMS. Doctorul da asigurari ca Elton alearga precum un maratonist si explica stiintific acest fapt.

„Brazilianul are o mare capacitate de efort. Inima lui este mai adaptata la efort decat a unuia mai inalt decat el. Ganditi-va ca unui lungan ii este mai greu sa alerge decat unui pitic, fiindca inima lui nu este asa de mare incat sa poata sustine un efort de doua ori mai intens. Ca dimensiuni, inima unui pitic si cea a unui gigant sunt comparabile, pe cand efortul este mult mai mare din partea celui din urma, din pricina dimensiunilor sale fizice. N-ati vazut cum alearga africanii? Parca sunt scosi de la Auschwitz, atat de slabi sunt! Amintiti-va cat de bine alerga si Gabi Szabo, desi e foarte slaba”.