La mormântul lui Păunescu: Discursuri şi poze pe "mobil"
- Adam Popescu
- 8 noiembrie 2010, 20:13
Adrian Păunescu a fost înmormântat. Curioşii s-au înghesuit să facă poze pe telefon. Sicriul lui Adrian Păunescu a fost coborât ieri în groapa de pe Aleea Scriitorilor, cu onoruri militare, sub "ochii" câtorva sute de camere video, după discursuri patriotice şi cu tentă politică.
Pentru poetul Adrian Păunescu, la Cimitirul Bellu din Capitală s-au îngrămădit ieri peste 1.000 de admiratori. Mulţi "au călărit" mormintele lui Mihai Eminescu, George Coşbuc sau Nichita Stănescu, "vecinii" de mormânt ai poetului, în ghiontindu-se ca să arunce o privire sau să prindă o poză pe telefonul mobil.
Pentru fostul senator Adrian Păunescu, s-au adunat zeci de oameni politici, cei mai mulţi din conducerea PSD şi a PRM. Victor Ponta, Ion Iliescu, Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor sau Varujan Vosganian s-au numărat printre politicienii care au trecut ieri pe la căpătâiul poetului.
Mesaje de peste Prut
În jurul orei 14.00, dricul încărcat de flori şi coroane a intrat pe aleea principală a cimitirului, în acordurile unui marş funebru cântat de fanfara militară. Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazu" a păzit scena pe care a fost urcat apoi sicriul şi de unde au fost ţinute discursurile de adio şi au fost pregătite onorurile militare.
Mihai Cimpoi, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, a început seria de discursuri, vorbind despre rolul pe care Păunescu l-a jucat printre românii din Basarabia. De altfel, toţi cei care au luat cuvântul l-au pomenit pe Adrian Păunescu pentru apropierea de Basarabia şi pentru discursul său patriotic.
Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, l-a comparat pe Păunescu cu "fratele său geamăn" de peste Prut, Grigore Vieru, decedat şi el: "Ambii au făcut istorie. Pentru binele naţional, ambii au fost bătuţi din toate părţile", a spus Duca.
Vadim Tudor: "Adio, fratele meu drag!"
Sosit în aplauzele mai multor susţinători, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor a ţinut cel mai lung discurs şi a recitat, la final, o poezie scrisă special pentru poetul decedat. "Azi steaua ta pe cer porneşte/Adio, fratele meu drag!", a strigat Vadim peste cimitir.
"Păunescu nu a scris doar poezii, a scris psalmi", l-a elogiat pe fostul coleg şi Varujan Vosganian, venit, aşa cum a precizat, "să aducă un mesaj din partea breslei" scriitorilor. "Dacă ar fi să rezum viaţa lui i-aş spune justiţiar. A fost un om care a urmărit dreptatea, un om care a socotit că cel mai ascuţit tăiş îl are cuvântul, un om care la Judecata de Apoi va fi iertat", a adăugat Vosganian.
Lângă sicriu s-au aflat şi o parte dintre muzicienii care au făcut parte din Cenaclul "Flacăra", Victor Socaciu, Vasile Şeicaru sau Mircea Vintilă. Socaciu a vorbit, scurt, despre fenomenul Cenaclului "Flacăra". "Adrian Păunescu era un om al cetăţii. Dacă cineva suferea, el era solidar, dacă cineva era fericit, el era solidar", a spus Socaciu.
Marius Tucă a ţinut un ultim discurs: "Adrian Păunescu a fost ca un tată pentru mine", a spus jurnalistul.
Dacă, pe scenă, personalitatea lui Adrian Păunescu a fost creionată prin discursuri de adio, lângă groapa sa, cât au aşteptat "spectacolul" mediatizat al înmormântării, mai mulţi curioşi s-au sprijinit de marmura de pe mormintele lui Nichita Stănescu, Mihai Eminescu sau George Coşbuc pentru a putea arunca un ochi la sicriu. "Sunt oameni care au venit de la 3.00 dimineaţa aici", mărturisea unul dintre paznici.
BULUC LA SICRIU
Crucea lui Nichita, "lojă" pentru spectatorii înmormântării
Crucile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu au fost ieri martore la câteva dispute între oamenii prezenţi să-l vadă pe Adrian Păunescu, mici dezbateri pe rolul jucat de acesta în comunism şi valoarea sa literară.
Uşor înfierbântat, cu un fular cu tricolorul la gât şi un mic aparat de radio în mână, Petru Bucur Volk, suporterul excentric al echipei naţionale a României, mediatizat de curând pentru conflictul cu Mircea Sandu, a susţinut în repetate rânduri că Păunescu nu se compară cu Eminescu. Părere deloc împărtăşită de câteva doamne cu ochii înlăcrimaţi.
Volk a adunat opiniile contradictorii ale admiratorilor păunescieni, totul culminând într-o replică aruncată de un spectator uşor ameţit şi nervos de la aşteptare: "Ia mai taci dracului. Hai, dă-i cu praf de mers!". Sicriul poetului a fost adus la groapă în jurul orei 16.00 şi cărat de membrii gărzii militare, gest care l-a făcut pe un bătrân să exclame: "Aşa da, dom'le! Cred că şi-a călcat Băsescu pe inimă. Dar, totuşi, ăsta a fost senator!".
Lumea a aplaudat şi scandat numele Păunescu, acoperită, la răstimpuri, de elicopterul Realitatea TV care a survolat în permanenţă perimetrul. Când sicriul a fost coborât, mormântul poetului Nichita Stănescu şi cel al prozatorului Eugen Barbu, aflate în imediata apropiere, au devenit "puncte de observaţie" pentru mai mulţi admiratori care s-au îngrămădit pe cruci pentru a filma mai bine cu telefonul mobil. Câteva doamne şi-au făcut cruce la vederea unor bucăţi de marmură care începeau să se desprindă.
La ieşire, câteva regrete pe lângă tristul eveniment. Cât un tânăr vindea cu braţul ultimul număr din revista "Iisus Biruitorul", un cuplu de bătrâni şi-a exprimat nedumerirea: "Becali a spus că vine şi n-a venit... Păi, de ce? Vroiam să-i spun că sunt cel mai bătrân stelist în viaţă", şi-a exprimat soţul regretul.
ADMIRATORI "ÎN VIZITĂ"
Politicienii l-au condus pe ultimul drum
La ceremonii au fost prezenţi atât tineri politicieni, cât şi cei din "garda veche". Şi preşedintele Traian Băsescu a venit, îmbrăcat într-un pulover albastru, vineri seara, la Uniunea Scriitorilor, pentru a-i aduce flori şi un omagiu poetului. Ţi nuta sa a fost criticată, fiind considerată nepotrivită.
În editorialul său din "Gândul", Cristian Tudor Popescu a scris: "Mi-a zgâriat însă ochii şi creierul imaginea dlui preşedinte Traian Băsescu trecând pe acolo în pulover bleu şi cămaşă, ca atunci când a băut cu Gigi Becali la cârciumă".
Ion Iliescu a fost unul dintre cei care au ţinut discursuri la căpătâiul poetului, iar Adrian Năstase a venit şi el să-i aducă un ultim omagiu, nu doar la Uniunea Scriitorilor, ci şi la cimitir.
Ecaterina Andronescu, Virgil Măgureanu, Nicolae Văcăroiu, Vadim Tudor, Victor Ponta sau Varujan Vosganian au fost prezenţi la Ateneul Român, unde trupul neînsufleţit a fost depus înainte de înmormântare, şi la Bellu. Admiratori ai poetului, melancolici după bucata lor de tinereţe numită Cenaclul "Flacăra", toţi au venit cu flori ca să le depună pe catafalc. Colegii de la cenaclu, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, Gheorghe Gheorghiu, Vasile Şeicaru au fost şi ei alături de familia Păunescu în aceste momente.
CUVÂNT DE ADIO
Ion Iliescu: "El nu i-a cântat omagii lui Ceauşescu"
Andreea Archip
Încă de dimineaţă, dinspre bd. Gheorghe Magheru, sute de oameni s-au îndreaptat către Ateneul Român, îmbrăcaţi sobru şi cu flori în mâini, la fel cum altădată mergeau spre stadioane la Cenaclul Flacăra. Aşa se face că, în curtea Ateneului s-a format o coadă imensă, la care mulţimea a aşteptat să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu.
Până în jurul prânzului, ţigăncile cu buchete de flori şi-au adjudecat colţurile de stradă pe unde treceau spre Ateneu bucureştenii, iar vânzătorii de cărţi şi-au scos pe tarabe volumul "Vinovat de iubire" al poetului.
Printre primele VIP-uri ajunse la Ateneu s-a numărat Ion Iliescu, care a ţinut un scurt discurs în memoria lui Adrian Păunescu şi s-a recules lângă sicriul poetului: "S-a spus că ar fi fost un om de curte. El nu i-a cântat omagii lui Ceauşescu. Nimeni nu-i perfect pe această lume. (...) «Analfabeţii» a scris-o în 1979 şi a adresat cuvinte severe la adresa conducerii de atunci".
Un grup de suporteri ai Universităţii Craiova au venit apoi să-i aducă un ultim omagiu lui Adrian Păunescu, iar în momentul în care sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din Ateneu, aceştia au început să cânte imnul echipei de fotbal. Mulţimea aplauda, în timp ce, ca pe stadion, suporterii strigau cu putere: "Păunescu! Păunescu". O bocitoare a urmat cortegiul funerar până la Cimitirul Bellu, unde scenele s-au repetat.