La Londra, benzina a ajuns o lira sterlina

Soferii britanici au avut parte, in ultimele zile, de o serie de surprize neplacute la casieriile benzinariilor in care s-au decis sa alimenteze: pretul la pompa al benzinei a crescut chiar de la o zi la alta, pentru ca un litru de carburant sa ajunga sa valoreze ieri o lira sterlina.

Si nu doar englezii resimt tot mai puternic efectele unui mediu politic instabil - violentele din Irak si Nigeria, nationalismul tot mai pronuntat din Venezuela si Rusia - si al rezervelor greu accesibile. Potrivit specialistilor consultati de cotidianul britanic „The Guardian”, barilul de titei este pe punctul de a depasi limita de 77 de dolari.

Efectele acestor scumpiri repetate vor fi mai vizibile in rezultatele financiare pe care gigantii de petrol le vor face publice saptamana viitoare. Americanii de la Exxon Mobil, de exemplu, au devenit de curand prima companie cu o valoare pe piata de capital mai mare de 500 de miliarde de dolari, in timp ce profitul estimat pentru acest an se ridica la 42 de miliarde de dolari.

La noi, pretul carburantilor creste constant de aproape zece ani. In timp ce Petrom a modificat de sapte ori pretul carburantilor de la inceputul anului, Rompetrol urmeaza o strategie demarata in 2005, prin care pretul combustibililor este modificat saptamanal.

Tinte false

Previziunile inaintate de ziarul britanic au fost infirmate chiar de la inceputul acestei saptamani, cand petrolul a scazut cu peste un dolar, putin sub 77 de dolari pe baril, dupa ce conducerea OPEC si-a exprimat ingrijorarea privind efectul negativ al cotatiilor ridicate asupra economiei mondiale.

Insa efectul nu pare sa fie decat unul pe termen scurt: Agentia Internationala pentru Energie a avertizat de curand ca cererea de energie este estimata sa creasca cu pana la 2,5% in urmatorii zece ani.

In acelasi timp, rezervele sunt limitate de o serie de factori - asa cum sunt politicile de cartel ale OPEC, care restrictioneaza capacitatile de productie ale tarilor membre, pentru a mentine pretul titeiului la un anumit nivel, pe termen mediu si lung. Daca in urma cu o decada OPEC incerca sa tina preturile la cel mult 28 de dolari pe baril, anul trecut se vorbea deja despre 45 de dolari, in timp ce pentru acest an tinta este de 55 de dolari pe baril.