Ministerul Educaţiei a deschis porţile universitaţilor pentru tinerii fără diplomă de Bacalaureat: începând de ieri, universităţile îi pot înscrie pentru acest an universitar la cursuri şi pe cei care nu s-au prezentat la BAC sau care l-au picat, relatează HotNews.
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de organizare a colegiilor care primesc absolvenţi de liceu fară bacalaureat, adică actul de care universitaţile mai aveau nevoie pentru a începe înscrierile. Unele universitaţi private au anuntat deja că, dacă un cursant ia bacalaureatul după primul an de colegiu, îl trec direct în anul II de Facultate. Amintim ca Guvernul Ponta a permis intrarea la universitate a celor care au picat BAC-ul prin ordonanţă de urgenţă care a macelărit legea educaţiei.
Ministerul Educaţiei a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universitaţile mai aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diplomă de Bacalaureat. Astfel, marţi seara, pe 9 septembrie, în Monitorul Oficial a aparut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de învăţământ superior acreditate, în anul şcolar 2014-2015. Ordinul este semnat de către ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, şi de către secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru.
Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durată de 1-3 ani, "în funcţie de complexitatea calificării şi de numărul de credite dobândite"
Trei universităţi private contactate, Universitatea Hyperion lansase înca de acum o luna înscrierile la colegii, deşi nu cunoştea nici durata studiilor, nici ce diplomă primesc elevii, nici curriculumul. "Absolvenţii care obţin atestatul şi, ulterior, promovează examenul de Bacalaureat işi pot continua studiile la o facultate de profil, conform atestatului, chiar din anul II universitar", anunţă unitatea de învaţământ superior particulară.
De cealaltă parte, reprezentanţii Universitaţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Universitaţii din Bucureşti şi Universitaţii Babeş-Bolyai au fost vehemenţi împotriva ideii de colegiu pentru tineri fără BAC.
In urma cu o zi, Aurel Ardelean, preşedintele Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' din Arad, a anunţat ca universitatea a început înscrierile de absolvenţi de liceu fără diplomă de bacalaureat, relatează Agerpres. Ardelean a declarat că "şcolarizarea acestora se va face în baza OUG Nr. 49 din 26 iunie 2014, publicată in MO din 486/30.06.2014 şi a Metodologiei cadru privind organizarea şi funcţionarea învăţământului terţiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul UVVG, în anul 2014-2015" - metodologie care a fost publicata în Monitorul Oficial chiar pe 9 septembrie.
Universitatea 'Constantin Brancusi' din Targu-Jiu a anunţat înca din 5 septembrie că a înfiintat un astfel de colegiu, cu 14 specializări în 10 domenii de studiu şi 630 de locuri. Universitatea a început înscrierile înca din 3 septembrie şi spune ca afişează rezultatele pe 20 septembrie, potrivit Agerpres. Şi Universitatea 'Constantin Brancuşi' din Targu-Jiu a anunţat că îi va transfera la Facultate pe cursanţii care îsi iau între timp Bacalaureatul.