La cules de struguri. La Sâmbureşti

Pentru o mână de copii din Bucureşti, anul acesta a fost prima oară când au călcat într-o vie! Mai mult, ei au cules struguri şi s-au întors şi cu bani acasă. Toate acestea s-au întâmplat la Sâmbureşti.

Ca în fiecare toamnă în ultimii ani, copiii angajaţilor de la Sâmbureşti au venit pentru o zi la cules de struguri.

Mulţi sunt localnici, învăţaţi cu lucrul la vie. Sunt adevărate maşini de recoltat struguri. Nici un om matur nu le face faţă!

Alături de ei, bucureştenii. Unii au mai fost la Sâmbureşti, alţii văd pentru prima dată o plantaţie de viţă de vie şi tot pentru prima oară un strugure atârnând de o coardă.

Până acum n-au văzut struguri decât la supermarket şi la piaţă.

Sunt fascinaţi! Toţi copiii sunt întâmpinaţi de Jean Valvis, omul de afaceri care a salvat de la moarte Domeniile Sâmbureşti, unul dintre cele mai vechi centre viticole din ţară. Bătrânii de prin partea locului se jură că vinul de Sâmbureşti era preferatul lui Stalin.

La Sâmbureşti se face vin de cinci sute de ani.

În acest an, copiiilor le-a fost rezervată o parcelă de Cabernet Sauvignon, soi de viţă de vie aflat la Sâmbureşti în al doilea an de rod.

Micuţii primesc numere de ordine, găletuşe, foarfece. Sunt asiguraţi că la sfârşitul zilei, în afara unei mese bune, îi aşteaptă şi recompense financiare. Acest ultim amănunt îi motivează incredibil.

La sfârşitul zilei de muncă, Jean Valvis i-a invitat pe copii să viziteze centrul de vinificaţie, acolo unde vechiul se îmbină perfect cu noul.

Alături de imensele butoaie, vechi de zeci de ani, se găsesc recipiente de inox, aduse pe bani grei din străinătate.

Copiii fac ochii mari când află ce se întâmplă cu strugurii culeşi de ei.

Printre invitaţii speciali ai lui Jean Valvis din această toamnă de la Sâmbureşti s-a numărat şi Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România. Lebet (foto 5, alături de Jean Valvis) şi-a adus familia, soţia şi cele două fete, dar şi cei doi căţeluşi din dotare!

Culegătorii au avut surpriza să participe şi la un concurs de Pétanque, un joc vechi, foarte popular în occident, mai ales în Franţa.

Spre deosebire de culesul de struguri, unde localnicii i-au surclasat pe bucureşteni, la Pétanque "meciurile" au fost mult mai echilibrate.

După o zi de muncă, copiii, însoţiţi de părinţi, au plecat la casele lor. Oboseala nu îşi spune însă cuvântul. Se gândesc ce să-şi cumpere de banii câştigaţi prin muncă, pentru mulţi pentru prima oară. Şi promit ca la anul să răspundă din nou prezent atunci când Jean Valvis va striga catalogul la Sâmbureşti.