La ce trebuie să fie atenți angajatorii. Schimbări importante din toamnă. Toți angajații români trebuie să știe

sursa: arhivă EVZ

Angajatorii care doresc să facă angajări de personal trebuie să fie atenți la o serie de aspecte importante, ce țin de salarizarea angajaților, dar și de taxele salariale. Spre exemplu, cei care angajează în regim de telemuncă trebuie acopere o serie de cheltuieli ale angajatului.

Măsurile de care angajatorii trebuie să ia seama vizează salariile pe care trebuie să le acorde personalului și taxele pe care trebuie să le plătească.

Bani netaxabili la salariul minim

Până la sfârșitul anului rămâne în vigoare măsura conform căreia angajații pot acorda 200 de lei în plus la salariul minim, fără ca aceștia să fie taxați. Astfel, cei care ar fi acordat 2.550 de lei, adică salariul minim pe economie, pot acorda direct de la angajare, 200 de lei în plus, adică 2.750 de lei în total.

Din cauză că sunt netaxabili, cei 200 de lei în plus la salariul minim nu se cuantifică la pensie sau alte indemnizații. Această măsură legislativă se aplică doar până la sfârșitul anul 2022, urmând ca din 1 ianuarie 2023 aceștia să se taxeze.

Inspecția Muncii a atras atenția că cei 200 de lei trebuie să fie acordați încă din momentul angajării, nu ulterior, când nu vor mai beneficia de același regim fiscal preferențial.

„Începând cu data de 1 iunie 2022 (...) în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 de lei reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor în următoarele situații: (...)

Cei care angajează în regim de telemuncă trebuie să acopere unele cheltuieli ale angajatului

Angajatorii din domeniul construcțiilor și industriei alimentare trebuie să aibă în vedere că facilitățile fiscale se aplică salariilor care nu depășesc 10.000 de lei lunar.

De asemenea, angajatorii trebuie să știe noul maxim până la care se pot acorda tichetele de masă. Acesta a fost majorat la 30 de lei și va fi valabil până în luna martie a anului 2023. Având în vedere că cei 30 de lei pentru tichetele de masă reprezintă o sumă maximă, angajatorii pot acorda tichete a căror valoare individuală este sub acest maxim.

Angajatorii care angajează în regim de telemuncă trebuie să acopere unele cheltuieli generate de angajator, iar această măsură este obligatorie.

Prin urmare, Legea telemuncii îi obligă pe angajatori să prevadă în contracte cum anume acoperă aceste cheltuieli. Codul fiscal oferă însă un beneficiu pentru acești bani, acela al neaplicării taxelor salariale în limita de 400 de lei lunar.

În plus, de anul viitor se vor aplica patru modificări fiscale. Este vorba de noul plafon pentru beneficiile extrasalariale, deducerile personale mai mari, deducerea suplimentară și limitarea aplicării unor facilități fiscale, informează avocatnet.ro.