La ce meserii viseaza copiii

Un studiu efectuat la nivel national, in scoli si licee, arata ca elevii viseaza la cariere care sa le aduca rapid bani si faima.

Luminita Tanase are 11 ani si se viseaza pictorita. Odata l-a desenat pe Mutulica asa de bine incat mama a crezut ca l-a copiat. Tot mama i-a spus insa ca „pictorii mor de foame si sunt recunoscuti doar dupa 100 de ani de la moarte”. Prin urmare, acum, in clasa a V-a, cu un pic de consiliere de la parinti, a decis ca arhitectura i s-ar potrivi mai bine.

Copii de varsta Luminitei si mai mari au fost intrebati ce vor sa se faca atunci cand vor fi majori. Rezultatele sondajului arata o inclinatie spre meseriile care le aduc, in opinia lor, faima si bani: artisti, jurnalisti, medici, farmacisti, constructori si fotbalisti.

Modelele vazute la TV conving Studiul a fost facut pe un esantion reprezentativ de elevi din scoli si licee din evidentele UNESCO, din toata tara, la solicitarea Sensiblu. Copiii au completat chestionare care le cereau sa aleaga dintr-o lista ce meserie vor sa faca. Imaginatia lor a depasit insa lista.

La categoria 9-14 ani, 20a dintre copii au spus ca vor sa fie artisti, cantareti. 13a ar vrea sa fie doctori sau farmacisti, iar in parti egale de 8a vor sa se faca jurnalisti, constructori/arhitecti sau fotbalisti.

Cu procente mai mici, de 5-6, pe ultimele locuri se situeaza viitorii profesori sau politisti. La scolile generale au mai fost mentionate meseriile de: cimitirar, camatar, varzar, veterinar, pilot, sofer, procuror sau hair stylist si avocat.

De la 15 spre 18 ani, adolescentii au vise usor modificate. 15% vor sa fie jurnalisti, 14% raman la doctor/farmacist, 10% constructor/arhitect si numai 8% pastreaza in gand microfonul de cantaret. 2% vor sa fie politisti si 3% profesori. Liceeni s-au mai gandit sa se faca: savanti, manageri, liber profesionisti, informaticieni, functionari bancari, judecatori sau ghizi turistici.

Alegerile facute de copii nu sunt surprinzatoare pentru specialisti. „Constat o schimbare de ierarhie fata de 1989. Pe atunci, copiii voiau sa fie aviatori, cosmonauti (era la moda Dumitru Prunariu), profesori si doctori”, isi aminteste sociologul Marius Pieleanu.

El spune ca atunci copiii visau la meserii care le intretineau spiritul aventurier, insa foarte multi se orientau spre cele doua meserii bine valorizate social - profesori si medici. „Dovada si miile de candidati care asaltau facultatile de medicina”, explica Pieleanu.

Sociologul spune ca ierarhia e usor schimbata azi din cauza impactului puternic media asupra copiilor. „Se orienteaza spre meserii bine valorizate social, despre care aud ei la televizor ca iti ofera rapid faima si bani - cum ar fi cea de artist sau fotbalist. Meseriile de profesor sau medic nu mai sunt azi atat de bine situate deoarece dureaza mult pana cand iti asigura o situatie financiara stabila, daca ti-o asigura vreodata”, conchide Pieleanu.

Parintii si specialistii de pe piata muncii cer reintroducerea in scoli a vizitelor in fabrici si uzine Mama Luminitei Tanase e farmacista si si-ar dori, de fapt, ca fiica ei sa-i urmeze cariera. „O ajut insa sa-si urmeze pasiunile, pentru ca dincolo de stabilitatea financiara va fi important sa-si faca meseria cu placere”, spune Mihaela Tanase, care admite ca la varsta scolii copiii nu-si aleg in cunostinta de cauza viitoarele meserii.

„La varstele astea, ei nu sunt in contact cu lumea profesionala, isi iau informatiile din media, de la prieteni, rude, care le furnizeaza informatii incomplete sau subiective, ceea ce ii duce la decizii superficiale”, e de acord si Eduard Ezeanu, consultant in cariera la „Career experts”.

Ezeanu subliniaza nevoia de contact intre piata muncii si tineret inca din timpul scolii, pentru ca tinerii nu stiu ce presupun meseriile pe care le aleg nici dupa terminarea facultatii. „E evident faptul ca ei nu cunosc paleta extraordinara de joburi care exista pe piata muncii si, din pacate, cei mai multi ajung s-o cunoasca abia dupa ce termina facultatea sau deloc”, exemplifica Ezeanu.

Parintii si specialistii de pe piata muncii admit ca vizitele cu scoala in fabrici si uzine, care se faceau inainte de 1989, ar fi inca foarte utile, ca si vizitele specialistilor de orice fel care ar putea sa tina prelegeri in scoli, despre diverse meserii.

Salariul sa creasca accelerat si constant Ezeanu crede ca acest demers i-ar ajuta pe tineri sa inteleaga si importanta invatarii unei meserii de la un nivel de baza, dar mai ales faptul ca banii nu aduc fericirea: „Mi se pare hilar ca numai faima si castigul sunt criteriile principale dupa care se orienteaza tinerii. Sigur ca este important sa alegi un job in care sa castigi bine, insa de la un anumit nivel, dupa ce iti asiguri stabilitatea financiara, conteaza si satisfactia profesionala.

Or, orientarea lor pare excesiv de mare spre bani. Din experienta noastra am constatat ca tinerii vor de la o varsta din ce in ce mai frageda sa aiba un nivel salarial care sa creasca constant si accelerat inca de cand pun piciorul prima data intr-o firma”, confirma materialismul tinerei generatii specialistul in cariere.

POVESTI

Se cauta cei mai iscusiti doctori mici Ca sa-i ajute pe copii sa-si dea seama mai rapid ce inseamna sa fii doctor sau farmacist, cei de la Sensiblu, autorii sondajului, ii cheama duminica, 3 iunie, in Parcul Titan, ca sa le dea primul ajutor personajelor din povesti. Asa ca de la ora 11.00, in zona scenei din parc, copiii cu aptitudini medicale sunt asteptati sa-i vindece de dureri pe Spiderman, Scufita Rosie, Superman, Itsy Bitsy si pe cine o mai avea nevoie de ajutor de prin cartile cu povesti.